Economia Marii Britanii își revine lent, pe fondul inflației crescute și a grevelor din sectorul bugetar

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Economia Marii Britanii și-a revenit în luna august, însă creșterea e una slabă, pe fondul efectelor creșterii inflației și a grevelor din sectorul bugetar. 

Economia Marii Britanii și-a revenit parțial în august, după o scădere bruscă în iulie, dar imaginea de ansamblu a rămas una de creștere slabă, după ce, anul trecut, inflația a crescut vertiginos și după 14 majorări consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Angliei, arată o analiză Reuters.

Datele oficiale arată că producția economică a crescut cu 0,2% în august față de iulie, egalând previziunile ale unui sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.

Însă scăderea din iulie, când vremea ploioasă și grevele profesorilor și ale altor lucrători au afectat economia, a fost estimată a fi fost mai abruptă decât se credea inițial, scăzând cu 0,6%, în loc de 0,5%, conform estimărilor inițiale.

Ultima dată când economia a scăzut cu mai mult de atât de la o lună la alta a fost în iunie anul trecut, ceea ce a reflectat impactul unei vacanțe unice pentru a marca cei 70 de ani de domnie ai regretatei regine Elisabeta.

Fondul Monetar Internațional a prognozat săptămâna aceasta că Marea Britanie va avea cea mai mică creștere economică dintre țările din Grupul celor șapte în 2024.

Semnele de încetinire au determinat BoE să se abțină de la o nouă majorare a costurilor de împrumut luna trecută.

"Economia britanică rezistă, dar rămâne într-o stare precară", a declarat David Bharier, șeful departamentului de cercetare al Camerelor de Comerț britanice.

"Cercetările noastre sunt clare în ceea ce privește problemele cu care se confruntă firmele britanice - trei ani de șocuri economice, inflație și rate ale dobânzii ridicate, deficit de competențe și bariere comerciale cu Uniunea Europeană."  

Cu toate acestea, creșterea din august reduce posibilitatea ca o recesiune să înceapă încă din perioada iulie-septembrie.

ONS a declarat că economia ar trebui să crească cu 0,2% în septembrie pentru a evita o contracție în al treilea trimestru, excluzând alți factori.

Sectorul serviciilor din Marea Britanie înregistrează o creștere mai mare decât estimările

 

Datele au arătat că uriașul sector al serviciilor din Marea Britanie a înregistrat în august o creștere ușor mai mare decât se aștepta, de 0,4% față de iulie, în timp ce industria prelucrătoare și construcțiile s-au contractat cu 0,8% și 0,5%.

În cele trei luni până în august, economia a crescut cu 0,3%, o performanță pe care ONS a descris-o ca fiind modestă și care a fost ajutată de producția și vânzările de automobile, precum și de construcții.

Investitorii pun o șansă de mai puțin de una din patru ca BoE să reia majorările de dobândă după următoarea ședință programată în noiembrie.

Un sondaj publicat mai devreme joi a arătat că piața imobiliară a rămas în depresie în septembrie, după creșterea costurilor de împrumut, deși oprirea seriei de majorări ale ratei dobânzii de către BoE a ridicat speranța unei reveniri la creșterea vânzărilor peste un an.

Un sondaj publicat la începutul acestei săptămâni a arătat că consumatorii își rețin o mare parte din cheltuielile neesențiale, deoarece prețurile în creștere ale carburanților s-au adăugat la scăderea mai amplă a costului vieții.

Economia Marii Britanii a fost cu 2,1% mai mare decât în februarie 2020, chiar înainte ca pandemia de coronavirus să lovească, a declarat ONS.

Agenția a revizuit recent în sus estimarea sa privind mărimea producției economice de la pandemie, plasând redresarea Marii Britanii la mijlocul clasamentului economiilor similare și nu mai este codașă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel