Economiile lumii se clatină după pandemie: Inflaţia din Anglia urcă la 5,5%, cel mai ridicat nivel din 1992

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Rata anuală a inflaţiei preţurilor de consum a crescut în Marea Britanie la 5,5% în ianuarie, cea mai mare rată din martie 1992. Acest lucru a depăşit prognozele economiştilor ca inflaţia să se menţină la 5,4%, potrivit Reuters. 

La începutul acestei luni, Banca Angliei (BoE) a estimat că inflaţia va atinge un vârf de aproximativ 7,25% în aprilie, când facturile gospodăriilor la energie ar trebui să crească cu mai mult de jumătate.

„Surprinza pozitivă din această dimineaţă cu privire la inflaţia din Regatul Unit subliniază o tendinţă globală recentă: o inflaţie mai mare şi mai persistentă a prins băncile în offside şi a deschis uşa pentru o serie de creşteri ale ratei dobânzii în acest an”, a declarat Ambrose Crofton, strateg global la JP. Morgan Asset Management.

Inflaţia preţurilor de consum din SUA a atins maximul ultimilor 40 de ani de 7,5% în ianuarie, în timp ce inflaţia din zona euro a atins, de asemenea, un nivel record de 5,1%.

BoE a majorat deja ratele de două ori în decembrie - la 0,5% de la 0,1% - iar pieţele financiare se aşteaptă la o nouă creştere la 0,75% sau 1% pe 17 martie, după următoarea întâlnire.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale britanice pe doi ani au atins cel mai ridicat nivel din 2011, la scurt timp după publicarea datelor despre inflaţie.

Pieţele financiare se aşteaptă ca ratele dobânzilor BoE să crească la 2% până la sfârşitul anului 2022, deşi majoritatea economiştilor spun că nu se vor apropia de acest nivel.

„Probabil că va exista o altă creştere în luna mai, care va duce ratele dobânzilor la 1,0%, dar credem că acolo se va opri comitetul (BoE) pe măsură ce perspectivele inflaţiei devin favorabile”, a declarat Thomas Pugh, economist la RSM UK.

Pieţele se aşteaptă ca preţurile energiei să scadă brusc anul viitor pe fondul apariţiei unor semne de relaxare a presiunilor lanţului global de aprovizionare.

Creşterea inflaţiei din ianuaie a reflectat mai puţine reduceri sezoniere din partea comercianţilor cu amănuntul decât cu un an mai devreme, a spus Oficiul Naţional de Statistică.

O creştere anuală record de 6,3% a preţurilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte a adăugat 0,2 puncte procentuala la rata IPC, în timp ce preţurile la alimente şi băuturi au crescut cu 4,3%, cel mai mult din aprilie 2013.

Preţurile la benzină au fost mai mici decât în decembrie, dar sunt în continuare cu 23,6% mai mari decât cu un an înainte, în timp ce costul maşinilor second-hand a fost cu 28,7% mai mare.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile uneori volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a crescut la 4,4% în ianuarie de la 4,2% în decembrie, cel mai ridicat nivel de când au început aceste recorduri în 1997.

Au existat semne de presiune suplimentară asupra inflaţiei, deoarece producătorii au crescut preţurile cu 9,9%, cel mai mare salt anual din septembrie 2008.

Dar creşterea costurilor materiilor prime ale producătorilor a încetinit uşor, crescând cu 13,6%, în scădere de la 13,8% în decembrie şi 15% în noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel