Sondajele lansate joi au fost realizate de INSCOP Research în cadrul proiectului "Agenda România 2050", comandat de Grupul de Gândire Strategică. Universitatea din București, Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași sunt parteneri în proiect. Universitatea de Medicină și Farmacie "Popa" din Iași sunt parteneri în acest proiect.
Primul sondaj a fost realizat între 23 mai și 14 iunie pe un eșantion de 1 500 de persoane, iar cel de-al doilea între 26 septembrie și 4 octombrie pe un eșantion de 1 200 de persoane, menționează publicația franceză lepetitjournal.com.
Ambele sondaje au arătat că mai mult de jumătate dintre români consideră că situația generală din țară este mai rea decât în 1989 - 54% dintre respondenți în sondajul din mai-iunie și 57,4% în sondajul din septembrie-octombrie.
„Mai mult de jumătate dintre români cred că țara stă mai prost decât în 1989“
Dar oamenii par totuși optimiști: 43,5% dintre respondenții la sondajul din mai-iunie, respectiv 39,1% dintre respondenții la sondajul din septembrie-octombrie, au declarat că situația generală a țării în 2050 va fi mai bună decât în prezent.
"Generația mai în vârstă este cumva dezamăgită de diferența dintre așteptările lor din 1989 și ceea ce s-a întâmplat astăzi. Pe de altă parte, există tineri care nu știu prea multe despre cum erau lucrurile înainte de 1989 și nu gândesc întotdeauna rațional. De exemplu, unii nici măcar nu știu că în societatea românească din 1989 lipsea aproape totul, nu aveai libertate de mișcare, nivelul de trai era extrem de scăzut și nu aveai lucruri de bază, cum ar fi accesul permanent la electricitate, combustibil sau mâncare", a comentat rectorul Universității din București, Marian Preda, citat de Agerpres.
Cele două sondaje au mai arătat că 68,4% dintre români sunt de acord cu tranziția către surse de energie prietenoase cu mediul. Mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că, din cauza costurilor, și-ar reduce consumul de energie, în timp ce aproape trei sferturi (72,5%) ar dori să instaleze panouri fotovoltaice.
Defrișările ilegale din România, cea mai stringentă problemă legată de mediu
Întrebați care sunt cele mai importante două probleme de mediu cu care se confruntă România, 58,4% dintre respondenți au răspuns că defrișările ilegale și 42,6% că poluarea apei.
Sondajul din septembrie-octombrie a arătat că o treime (33,3%) dintre respondenți au luat în considerare posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în străinătate în viitor, în timp ce 65,8% au declarat că nu au luat în considerare acest lucru. 41,5% dintre români consideră că cei care pleacă la muncă în străinătate sunt văzuți în România ca "neavând alternativă".
În altă ordine de idei, sondajul din mai-iunie a relevat că 83,5% dintre români consideră că țara ar trebui să se îndrepte spre vest în ceea ce privește alianțele politice și militare, respectiv spre Uniunea Europeană, Statele Unite și NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News