Dezbaterea, transmisă pe platformele DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora și pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale acestora. va fi moderată de Alex Vlădescu, realizator emisiuni DC News.
CONTEXT ȘI TEMATICĂ
În ultimii 30 de ani, milioane de români au părăsit țara pentru condiții mai bune de trai. Aproximativ 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022, conform datelor publicate de INS, aceasta fiind cea mai mare valoare a migrației externe definitive care s-a înregistrat în ultimii 30 de ani în România. De asemenea, cifrele oficiale furnizate de MAE arată că în diaspora sunt 5.7 milioane de români, însă neoficial există cel puțin 8 milioane.
Există numeroase motive pentru care românii, în special tinerii români aleg să plece în străinătate. Sistemul de învățământ din România reprezintă unul dintre principalele motive care stă la baza deciziei de a părăsi țara. Majoritatea tinerilor români doresc să urmeze programe de studii superioare mai bune, să obțină calificări și specializări în domeniile în care vor activa și să se implice în cercetare și dezvoltare. Numărul tinerilor români care aleg să studieze în străinătate continuă să crească de la an la an. Aproximativ 40.000 de tineri români au plecat să studieze în străinătate, potrivit datelor UNESCO. Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Germania, Franța și Italia, se numără în topul destinațiilor de studii pentru tinerii români.
În plus, un alt motiv pentru care românii aleg să plece în diaspora este reprezentant de oportunitățile oferite după absolvirea studiilor. În momentul de față, tinerii români sunt în căutare de oportunități de muncă, carieră și dezvoltare profesională, pe care le găsesc în alte țări. Cei mai mulți dintre tinerii români se confruntă cu salarii mici în România, iar în alte țări pot găsi mai ușor un loc de muncă bine plătit și condiții de trai mai bune.
Autoritățile române, prin instituțiile sale, centrale sau locale, depun eforturi constante pentru a-i readuce în România pe românii din Diaspora sau pentru a le face viața mai ușoară acolo unde sunt ei. Eforturile sunt concretizate în: acte normative, decizii locale-punctuale, programe, vizite de lucru, finanțări consistente, facilități fiscale.
Este necesar ca România să continue să lucreze la îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și politice pentru a oferi tinerilor oportunități mai bune în țară. Investițiile în educație, cercetare și dezvoltare, precum și îmbunătățirea infrastructurii și mediului de afaceri, pot contribui la atragerea și retenția talentelor în România. De asemenea, este important ca cetățenii români care decid să-și continue viața în diaspora să cunoască care le sunt drepturile și obligațiile în raport cu statul român, cum pot intra mai ușor în contact cu autoritățile române, ce pot rezolva de la distanță, grație digitalizării și mai ales cum își pot păstra unele drepturi chiar dacă sunt la distanță.
Principalele teme ale dezbaterii
Sistemul de învățământ din România. Care sunt principalele oportunități pentru tineri români din diaspora?
Planurile autorităților locale și centrale pentru comunitățile de români din diaspora la nivel educațional
Ce-i reține pe tinerii români din Diaspora să revină în număr mare acasă?
Ce își doresc de fapt cele mai mari comunități de români din diaspora?
Oportunități pentru tinerii români din afara granițelor țării: fonduri europene, programe de finanțare derulate sau în curs, programe menite să faciliteze interacţiunea şi dialogul între tinerii din comunităţile istorice şi tinerii din diaspora
INVITAȚI
CUVÂNT DE DESCHIDERE: Gabriel Nuță-Stoica, jurnalist StiriDiaspora.ro
- Sorin Mihai Cîmpeanu, Vicepreședinte Senatul României și Membru Comisia pentru învăţământ, Senatul României
- Simina Tulbure, Membru Comisia pentru învăţământ, Camera Deputaților
- Mircea Marin, Șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
- Valentin-Ilie Făgărășian, Vicepreședinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
- Ştefan-Iulian Lorincz, Secretar Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Camera Deputaților
- Mariana Paliev, profesor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Torino, Italia
- Claudia Puiu Barraud, jurist și consilier pentru politici și strategii publice și președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux din Franța
- Răzvan Petri, Co-fondatorul proiectului "Politică la minut"
- Vlad Adamescu, Co-fondatorul proiectului "Politică la minut"
- Fabiola Gîrneață, Secretar General Liga Studenților Români din Străinătate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News