Fenomenul de scădere a acoperirii vaccinale nu este nou, el fiind observat de peste 10 ani în România, susțin specialiștii. Totuși, în ultima perioadă, refuzul are legătură în special cu pandemia COVID și cu discuțiile din jurul acesteia.
„Probabil că emoțiile acumulate în legatură cu impactul pandemiei COVID-19, multitudinea de știri false sau alarmiste, vocile unor indivizi fără pregătire medicală, dar cu o agendă bine pusă la punct, canalele media cu o vădită înclinare spre senzațional și false conflicte s-au extins și asupra percepției părinților în ce privește vaccinarea uzuală a copiilor”, a explicat medicul Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Expertul mai spune că vaccinurile obișnuite, care sunt administrate copiilor mici, în toate țările din lume, „sunt extrem de bine studiate și au o eficacitate remarcabilă în prevenția bolilor posibil mortale”.
„Înainte de a refuza un vaccin din PNV discutați, în liniște, cu medicul dumneavoastră. Cereți și o a 2a opinie, în cazul în care aveți întrebări încă nelămurite. Chiar dacă nu puteți lua o decizie, la momentul consultului medical, nu este o rușine sau un act blamabil. E normal să existe emoții... Dar ar fi bine să vă sfătuiți despre aceste emoții cu un alt medic sau profesionist în sănătate, nu cu dr. Google... Rujeola poate să ucidă, tetanosul poate produce deces, difteria poate fi mortală... Gândiți-vă bine înaintea unui refuz”, este sfatul medicului Mihai Craiu.
Vaccinarea copiilor se face în cabinetele medicilor de familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News