Efectul Trump pentru Germania: Companii în faliment, 300.000 de locuri de muncă în pericol

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Donald Trump în timpul unei conferințe (Foto: Wikipedia Commons)
Donald Trump în timpul unei conferințe (Foto: Wikipedia Commons)

Donald Trump se pregătește să își impună politica economică. Experții atrag atenția că riscurile pentru economia germană sunt uriașe.

Donald Trump va reveni în prim-planul politicii americane, preluând mandatul de președinte. Planurile economice anunțate de fostul președinte, uneori radicale, ar putea avea implicații semnificative la nivel global, afectând în mod direct economia germană, un pilon important al exporturilor europene.  

Unul dintre punctele centrale ale strategiei lui Trump este reducerea deficitului comercial al SUA prin introducerea de tarife punitive. Acesta a indicat că vizează țările care „au înșelat SUA timp de ani de zile”, o afirmație ce include și Germania. Printre măsurile propuse se numără tarife generale de cel puțin 10% la toate importurile, tarife de 60% pentru produsele chinezești și taxe de până la 200% pentru importurile de automobile din Mexic.  

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Prognos, 1,2 milioane de locuri de muncă în Germania depind direct de exporturile către SUA, ceea ce reprezintă 10% din toate locurile de muncă din țară care sunt legate de exporturi. Mai mult, SUA sunt un partener comercial mai important pentru Germania decât China, peste 400.000 de locuri de muncă germane fiind susținute de legăturile economice cu SUA, scrie publicația Merkur.de.   

Efectul Trump: consecințe grave pentru economia germană  


Impactul politicilor tarifare ale lui Trump ar putea fi devastator pentru Germania. Conform unui raport al Institutului pentru Macroeconomie și Cercetare Economică (IMK), până la 300.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Germania dacă tarifele anunțate vor fi aplicate. Chiar și în cel mai optimist scenariu, cu tarife mai mici, pierderile ar putea ajunge la 200.000 de locuri de muncă.  

Această politică ar putea, de asemenea, destabiliza economia mondială bazată pe comerțul liber, sistem ce a fost susținut de SUA încă din 1945. Un efect de domino ar putea duce la impunerea de contratarife din partea altor state, iar economia globală ar putea înregistra o scădere de 1% încă din anul următor.  

Efecte pentru consumatorii americani

 

Economia americană nu ar fi imună la impactul tarifelor. Pe termen scurt, consumatorii și investitorii din SUA ar putea resimți costuri mai mari la produse și importuri, ceea ce ar duce la pierderi de până la 700.000 de locuri de muncă, potrivit Institutului Economic German (IW). Cu toate acestea, pe termen lung, strategia lui Trump ar putea impulsiona economia americană dacă companiile europene ar fi forțate să-și relocheze producția în SUA pentru a evita tarifele.  

În contextul în care exporturile reprezintă 28% din producția economică germană, planurile lui Trump sunt percepute ca o amenințare majoră. În timp ce SUA reprezintă o piață în creștere pentru exporturile germane, ponderea exporturilor către China a scăzut în ultimii ani. Această tendință subliniază dependența crescândă a Germaniei de parteneriatul comercial cu SUA, mai notează analiștii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel