Publicitate
"Este o decizie determinată de disperare, nu mă pot gândi la alt motiv", spune Peter Ivanyi. În 25 de ani, acest avocat specializat în imigrație și refugiați a văzut de toate. Dar nu și-a văzut niciodată clienții murind în mod tragic. După ce i s-a refuzat azilul și alte apeluri, această familie de romi români a murit în aceeași zi în care era programată deportarea lor.
Florin Iordache, în vârstă de 28 de ani, soția sa, Cristina Monalisa Zenaida Iordache, și copiii lor foarte mici se numără printre cele opt cadavre recuperate săptămâna trecută în Akwesasne. Alte patru persoane au murit în același naufragiu, identificate acum ca fiind membri ai familiei Chaudhari din India. Cu toții se îndreptau spre Statele Unite cu o barcă mică, care a fost găsită, de asemenea, în porțiunea Quebec a teritoriului Mohawk.
Avocatul Ivanyi îi cunoaște pe cei doi soți de când au ajuns în Canada, în 2018. Amândoi aveau 23 de ani și au făcut o cerere de azil atunci când au sosit cu avionul.
Românii care au murit în timp ce treceau ilegal granița SUA urmau să fie deportați
„Fiecare decizie pe care a luat-o a fost motivată de dorința de a nu se întoarce în România și de a-și vedea copiii trăind viața mizerabilă pe care el și alți romi sunt forțați să o îndure. A fost pur și simplu motivat de dragostea pentru copiii săi“, spune avocatul Peter Ivanyi despre Florin Iordache.
Cei doi copii, unul în vârstă de aproape trei ani, iar celălalt un bebeluș de un an, s-au născut în Canada și, prin urmare, au pașapoarte canadiene. Pe pagina de Facebook a lui Florin Iordache familia poate fi văzută sărbătorind zile de naștere sau pozând cu mândrie în fața cascadei Niagara, cu steagul canadian drept comentariu. Tatăl familiei se descrie ca fiind pianist, iubitor de muzică, de soția și copiii săi și credincios.
"Erau de etnie romă din România. Sunt un popor discriminat și persecutat din punct de vedere istoric", spune avocatul Toronto.
Apartenența la o rasă sau la un grup social este unul dintre motivele pentru a deveni refugiat în Canada. Cu toate acestea, se acordă pe baza persecuției individuale, notează el, așa că adunase toate documentele necesare în acest sens. Ivanyi îi descrie că s-au confruntat mereu cu discriminare în România, în special în ceea ce privește angajarea. "Copiii lor nu aveau nicio perspectivă de a putea studia acolo", spune el.
Florin și Cristina „nu voiau să-și vadă copiii trăind o viața mizerabilă în România“
Nu credibilitatea lor a fost pusă la îndoială de membrul care a evaluat cererea lor la Immigration and Refugee Board of Canada (IRB). "Decizia a fost că nu era suficient de serioasă. Că nu li s-a refuzat niciodată accesul la locuințe sau la servicii medicale. Că reușiseră să se întrețină singuri în trecut", descrie avocatul, cu vocea tremurândă pe alocuri.
Motive similare au fost invocate și în evaluarea lor de risc înainte de expulzare (PRRA), o procedură de ultimă instanță pentru a evita deportarea. În această etapă, solicitanții trebuie să dovedească faptul că se confruntă cu amenințări la adresa vieții lor, tortură sau tratamente crude și neobișnuite.
"Aceasta este o evaluare superficială nu numai a cazului lor, ci și a situației dificile a romilor", a declarat Ivanyi. Cererea PRRA a lui Iordache a fost, de asemenea, respinsă, după cum li s-a comunicat la 9 martie. Au avut la dispoziție 15 zile pentru a face apel la această decizie, ceea ce au făcut, dar acest lucru nu a împiedicat stabilirea datei de expulzare: miercuri, 29 martie, autoritățile plănuiau să-i trimită înapoi în România.
Cererea de azil, refuzată pe motiv că, deși erau romi, „nu li s-a refuzat accesul la locuințe sau la servicii medicale și reușiseră să se întrețină singuri“
Apelul lor era încă în curs de soluționare, spune Ivanyi, dar ei s-au îmbarcat în călătoria mortală înainte de a cunoaște rezultatul. "Un apel este întotdeauna mai greu de câștigat decât în primă instanță. Cu cât ești refuzat mai des, cu atât este mai greu", observă el.
Iordache a fost deja interceptat în Statele Unite și trimis înapoi în România, potrivit informațiilor obținute de Toronto Star și publicate marți seara. El și soția sa ar fi urmat să se întoarcă în Canada în 2020 pentru a depune o nouă cerere de azil.
Cert este că "în mintea lor, ei și-au epuizat toate căile de atac", spune avocatul. Florin Iordache era obsedat să le asigure un viitor mai bun copiilor săi, își amintește el. "Fiecare decizie pe care a luat-o a fost motivată de dorința de a nu se întoarce în România și de a-și vedea copiii trăind viața mizerabilă pe care el și alți romi sunt forțați să o îndure. A fost pur și simplu motivat de dragostea pentru copiii săi".
Rata de acceptare a cererilor de azil din România este mai mare decât media la IRB, dar mai mult de un sfert dintre solicitanți au fost respinși în ultimii ani. Din 2017, Ottawa nu mai solicită vize pentru călătorii din această țară. De atunci, numărul solicitanților a crescut, ajungând la peste 1.300 în 2018, apoi la 538 în 2019, înainte de a scădea în anii de restricții legate de pandemie.
Numărul cererilor de azil din România, în creștere
De asemenea, a existat un număr semnificativ de "retrageri" începând din 2018, care au loc atunci când solicitanții decid să renunțe la cazul lor sau să părăsească voluntar țara. Ivanyi crede că este posibil ca mulți romi să fi decis să se alăture familiei sau rudelor din SUA. Înainte de ridicarea vizelor de către Canada, mulți români au cerut azil în Statele Unite prin Mexic.
De la începutul anului 2023, Patrula de Frontieră a SUA a reținut 259 de persoane de origine română la granița dintre SUA și Canada care încercau să treacă, inclusiv 21 de copii cu familiile lor și un minor neînsoțit. Această cifră se compară cu 449 de persoane de origine română care au fost interceptate în 2022.
Florin a avut doi frați care locuiesc în Statele Unite, în Florida. Un alt frate, și părinții lui, rămân la Craiova, România. Ivanyi a spus că familia i-a dat permisiunea să vorbească despre caz pentru că doreau ca moartea lor „să însemne ceva” și poate să facă o diferență.
"Încă asimilăm aceste vești", a declarat Peter Ivanyi. După ce a auzit-o pentru prima dată de la un interpret din comunitatea romă din Toronto, el a urmărit evoluția știrii la radio tot weekendul. Mai presus de toate, el speră că aceste morți tragice pot pune o pauză în polarizarea predominantă în jurul refugiaților. "Nu mai este vorba de a fi de acord sau nu cu imigrația. De îndată ce punem un chip pe această tragedie, nimeni nu mai poate rămâne insensibil. Trebuie spus: acesta este chipul a doi copii canadieni morți.
---------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News