El este medicul reținut, Nicolae Dan Tesloianu: a montat 238 de dispozitive prelevate de la decedați. Ce au găsit procurorii la percheziții

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Dr. Dan Tesloianu (captura BZI.ro)
Dr. Dan Tesloianu (captura BZI.ro)

Dan Tesloianu, cardiolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul în care mai mulți medici români sunt acuzați că ar fi implantat unor pacienți cu afecțiuni cardiace dispozitive medicale recuperate de la cadavre. Cei mai mulți dintre aceștia nici nu aveau nevoie de aceste dispozitive. 

Medicul din Iaşi anchetat în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la persoane decedate a fost arestat în cursul nopţii. Cardiologul Dan Tesloianu este suspectat că încă din 2017 a montat mai mult de 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a se cunoaşte provenienţa. Astfel de practici sunt interzise de lege.

Procurorii mai acuză că deşi unele operaţii nu erau necesare, medicul a oferit pacienţilor săi medicamente care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă astfel la operaţie pentru implantarea stimulatoarelor cardiace.

El este medicul reținut, Nicolae Dan Tesloianu

 

Dan Tesloianu, cardiolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a intrat de mai mult timp în colimatorul procurorilor din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost reţinut noaptea trecută şi dus la audieri la Bucureşti. Este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită.

„Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventiva pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare Tribunalului Bucureşti”, spun cei de la Parchetul General.

Cardiologul ieşean este suspectat că ar fi implantat în perioada 2017-2022 mai mult de 238 de stimulatoare cardiace extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând faptul că exista posibilitatea de a provoca propriilor pacienţi probleme medicale grave sau chiar moartea. De altfel, chiar şi pe ambalajul stimulatoarelor cardiace producătorii scriu negru pe alb că este interzisă reutilizarea.

Dr. Dan Tesloianu, acuzat că a montat dispozitive medicale prelevate de la decedați

 

“Din probele administrate până în prezent, a rezultat că suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern”, spun procurorii.

“O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, recomandate şi derulate de către medic nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au mai anunţat procurorii.

Ce au găsit procurorii la percheziții

 

Procurorii PÎCCJ au anunţat sâmbătă că în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal alţi cinci medici din Iaşi, pentru luare de mită. Ei au primit diverse sume de bani, cu titlul de mită, pentru activităţile prestate. Urmăriţi penal sunt şi patru pacienţi, care sunt acuzaţi de dare de mită pentru serviciile primite.

În urma celor 24 de percheziții efectuate vineri de către polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și Direcției de Investigații Criminale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost descoperiți și indisponibilizați 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3.500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel