Elena Udrea, fost ministru al Turismului, ar putea să fie eliberată, luni, dacă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) va da o decizie favorabilă în cazul solicitării de revizuire a pedepsei în dosarul "Gala Bute". Completul de 5 judecători al Instanței Supreme urmează să se pronunțe pe această cerere, care ar putea schimba soarta fostei demnitare.
Cererea de revizuire depusă de Udrea se bazează pe un document emis de Serviciul Român de Informații (SRI). Acest document ar conține informații potrivit cărora investigația împotriva ei s-ar fi bazat pe denunțuri false, ceea ce ar pune sub semnul întrebării legalitatea și corectitudinea procedurii care a dus la condamnarea sa.
Dacă judecătorii vor admite cererea de revizuire, Elena Udrea ar putea părăsi Penitenciarul Târgșor, unde se află încarcerată din iunie 2022. Această posibilă eliberare ar marca o schimbare importantă în situația sa juridică, după ce a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Amintim că Udrea a fost condamnată în dosarul "Gala Bute", în care a fost acuzată că a luat mită și a comis abuz în serviciu în perioada în care ocupa funcția de ministru. Înainte de pronunțarea sentinței definitive, în aprilie 2022, Udrea a părăsit țara, fiind ulterior prinsă în Bulgaria, în apropierea graniței cu Grecia.
Autoritățile bulgare au reținut-o pe Udrea, însă aceasta a solicitat să nu fie extrădată în România, invocând condițiile din sistemul penitenciar românesc. Cererea ei a fost respinsă, iar Udrea a fost adusă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa. De atunci, se află încarcerată la Penitenciarul Târgșor din județul Prahova.
Dosarul Gala Bute, unul dintre cele mai controversate cazuri de corupție din România
Dosarul "Gala Bute" este unul dintre cele mai mediatizate și controversate cazuri de corupție din România, implicând nume sonore din politică și sport. Acest dosar vizează organizarea galei de box în care a luptat celebrul pugilist român Lucian Bute, eveniment ce a avut loc în 2011, și a adus la lumină o serie de nereguli și suspiciuni de corupție legate de finanțarea și promovarea evenimentului.
Gala "Bute" a fost organizată în 2011, când Lucian Bute, la acea vreme campion mondial la categoria supermijlocie, și-a apărat titlul într-un meci organizat la București. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), condus atunci de Elena Udrea, a finanțat acest eveniment, alocând fonduri pentru promovarea României în cadrul galei.
Investigațiile au scos la iveală că fondurile MDRT au fost utilizate în mod nelegal pentru a finanța gala, iar o parte din bani ar fi fost direcționată către persoane și firme implicate în organizarea evenimentului, prin contracte fictive sau supraevaluate. Elena Udrea a fost acuzată de luare de mită și abuz în serviciu, fiind suspectată că a primit sume importante de bani pentru a favoriza anumite companii în atribuirea contractelor legate de organizarea galei.
În plus, alți oficiali și oameni de afaceri au fost implicați în acest dosar. Printre aceștia se numără și fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, care a jucat un rol central în organizarea galei și a fost acuzat de complicitate la luare de mită și evaziune fiscală.
În 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. Rudel Obreja a fost și el condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Udrea a părăsit România înainte de pronunțarea sentinței, fiind prinsă ulterior în Bulgaria. Ea a fost adusă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa la Penitenciarul Târgșor.
Elena Udrea a solicitat recent revizuirea pedepsei, cerând Înaltei Curți de Casație și Justiție să reanalizeze cazul pe baza unor noi dovezi. Aceasta susține că unele dintre acuzațiile aduse împotriva ei s-ar fi bazat pe denunțuri false. Dacă cererea sa va fi admisă, există posibilitatea ca sentința să fie anulată, iar Udrea să fie eliberată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News