Conform minutei publicate pe portalul instanțelor de judecată, magistrații au dispus deducerea mai multor intervale de detenție din pedeapsa totală: perioada 25 februarie - 16 iunie 2015, când Udrea a fost arestată preventiv și ulterior la domiciliu în România, perioada 3 octombrie - 24 decembrie 2018, petrecută în arest în Costa Rica, precum și intervalul 7 aprilie - 16 iunie 2022, când s-a aflat în custodia autorităților din Bulgaria. Totodată, instanța a scăzut și perioada executată efectiv în România, începând din 16 iunie 2022, data încarcerării sale la Penitenciarul Târgșor, până în prezent.
„Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 (…) și dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se mai arată în documentul instanței.
Elena Udrea, fostă figură centrală a politicii românești și ministru al Turismului în perioada în care se desfășurau faptele din dosarul „Gala Bute”, are un parcurs judiciar sinuos. Trimisă în judecată în 2015, Udrea a fost condamnată definitiv în iunie 2018, dar cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, a fugit din țară. A fost localizată și încarcerată în Costa Rica, stat care ulterior a refuzat extrădarea.
Însă în decembrie 2018, o decizie a Curții Constituționale a României a anulat efectele condamnărilor pronunțate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, considerând că acestea au fost constituite nelegal. Udrea a fost eliberată din detenția din Costa Rica și s-a întors în România.
Cum s-a schimbat totul
Situația s-a schimbat radical în aprilie 2022, când Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că instanțele naționale pot aplica deciziile luate anterior chiar și în condițiile unei decizii CCR contrare. Astfel, Înalta Curte a respins contestația în anulare depusă de Udrea, confirmând pedeapsa de șase ani. Udrea a fugit din nou, de această dată în Bulgaria, unde a fost prinsă și ulterior extrădată. A fost încarcerată în România pe 16 iunie 2022.
Condamnarea sa în dosarul „Gala Bute” are la bază acuzații grave de corupție. Procurorii au susținut că Udrea a creat și coordonat un mecanism prin care persoane apropiate ei au primit bani de la reprezentanții unor firme private, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului - condus atunci de Udrea - va achita la timp lucrările executate. Practic, activitatea ministerială ar fi fost transformată într-un instrument de presiune și influență, în beneficiul unor rețele clientelare.
Udrea mai este acuzată că a determinat funcţionari din Ministerul Turismului să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.
Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News