Erich Mocanu a dat un exemplu despre cum statul german asigură accesul la educație elevilor. El a dat chiar exemplul fiului său, care este luat cu taxiul de acasă și dus la școală, în baza unui contract încheiat de minister cu un operator economic.
„Învățământul (n.r. din România) este pe de-o parte obligatoriu, dar pe o altă parte nu oferă nimic copiilor, nu îi duce la școală. Trebuie să se ocupe, să le pună primarii autobuze, taxiuri. Fiul meu, de exemplu, stă la 15 km de școală. În fiecare dimineață este luat cu taxiul. De ce? Pentru că linie de autobuz nu este și pentru șase copii - care locuiesc aici în regiune -, școala sau Ministerul Învățământului s-a ocupat ca, în fiecare dimineață să vină un taxi, îi duce la școală, după masa îi aduce acasă. Este chiar un taxi. După ce duce copiii la școală, să pune pe stradă și așteaptă să vină clienții, pentru că e cu galben și sus scrie taxi. Deci este închiriat“, a explicat Erich Mocanu.
Vezi și: Criză de profesori în Germania: "Cel mai mic salariu este de 2500 euro. Aceștia nu sunt bani"
„E o noutate: Statul să-ți plătească taxiul, să meargă copilul la școală, nu s-a pomenit“, a remarcat Bogdan Bolojan.
Elevi transportați cu taxiul la școală, pe cheltuiala statului
„E obligatoriu, scrie în Constituția noastră: Statul trebuie să acorde tot posibilul ca toți elevii, toți copiii din România să meargă la școală, pentru că școala e obligatorie. Teoretic, exact cum scrie și în lege și în constituție, statul trebuie să-i dea și pixuri copilului, și caiete, nu trebuie să-l pui pe părinte să cumpere toate astea. Dacă tot obligi copiii să meargă la școală, de-le posibilitățile, atunci să ajungă la școală“, subliniază Erich Mocanu.
El a dat exemplul unor copii de lângă Timiș pe care organizația AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria, îi sprijină de mai mulți ani să ajungă la școală. „Personal din organizația noastră le plătim de ani de zile, în Timiș, un microbuz din ăsta mai mic să meargă la școală. Pentru că altfel iarna ar merge câte 8 km pe jos în zăpada. Este inacceptabil! De ce eu trebuie s-o fac și de ce nu face statul? Și asta, nu numai în Banat. E peste tot în România asta“, povestește fondatorul AEBS.
____________________________________________
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Urmărește emisiunea completă:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News