"Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern", a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.
Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.
Cunoştinţele ei despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe preşedinte să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.
Macron a căutat un premier socialist cu preocupări ecologiste
Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste şi de politică socială. Existau mari aşteptări ca Elisabeth Borne să fie numită în funcţie, notează Reuters.
Premierul francez Jean Castex i-a înmânat anterior în cursul zilei demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, a anunţat biroul şefului executivului de la Paris.
Decizia lui Castex a deschis calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ''concentrat'', cu mai puţini miniştri.
Opoziția critică numirea Elisabethei Born
Opoziţia din Franţa a criticat dur decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a o numi în funcţia de prim-ministru pe Elisabeth Borne, Marine Le Pen denunţând continuarea "politicii dispreţului" faţă de cetăţeni.
"Prin numirea lui Elisabeth Borne prim-ministru, Emmanuel Macron demonstrează incapacitatea de a reuni forţele politice şi voinţa de a continua politica dispreţului, a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii", a acuzat Marine Le Pen, membră a formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională şi fost candidat la postul de preşedinte.
"Borne: scăderea indemnizaţiilor pentru un milion de şomeri, eliminarea tarifelor de reglementare la gaz (...), deschiderea concurenţei în transporturile publice. Înainte cu un nou sezon de abuzuri sociale. Doamna Borne reprezintă tot ce nu a funcţionat în ultimii 20 de ani", a declarat, la rândul său, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă (stânga), relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News