În aceeaşi zi, asociaţia teleschiurilor elveţiene a declarat presei că va impune obligativitatea purtării măştii în toate facilităţile sale pentru sezonul de iarnă viitor, inclusiv în cele fără cabine.
Guvernul cantonului Geneva a avertizat că regiunea se confruntă cu "o înrăutăţire severă a situaţiei" şi a declarat "starea de necesitate".
De luni seara, toate restaurantele, barurile şi alte unităţi de agrement (cinematografe, muzee, piscine, biblioteci ...) vor fi închise, precum şi toate magazinele neesenţiale, potrivit unui comunicat de presă.
Geneva închide barurile și restaurantele
Guvernul local le-a cerut locuitorilor să nu-şi părăsească locuinţele decât în caz de strictă necesitate, dar nu a decretat totuşi o interdicţie oficială de circulaţie. Regiunea de jumătate de milion de locuitori se află astfel în aceeaşi situaţie de semi-izolare ca în primăvară, cu diferenţa că şcolile vor rămâne deschise.
Autorităţile justifică aceste măsuri printr-o creştere bruscă a cazurilor la nivel local - peste 1.000 de contaminări zilnice în ultimele zile - şi a spitalizărilor pacienţilor cu COVID-19 la Geneva.
Duminică, spitalele universitare din oraş aveau 474 de pacienţi cu coronavirus, dintre care 56 în terapie intensivă, faţă de 78 de spitalizaţi, dintre care 13 la terapie intensivă, în urmă cu două săptămâni. Saturaţia sistemului spitalicesc este "iminentă", se arată în comunicatul guvernului.
Geneva este al doilea canton elveţian, după Jura, care a decretat o nouă semi-izolare.
Această decizie vine la câteva zile după ce guvernul naţional a anunţat o serie de restricţii legate de coronavirus, fără însă a reveni la izolarea parţială introdusă în primăvară în timpul primului val al pandemiei.
Măştile sunt acum obligatorii în locuri publice închise şi în aer liber, dacă este imposibil să se păstreze distanţa necesară.
Cu 8,5 milioane de locuitori, Elveţia se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mari creşteri de cazuri în raport cu populaţia sa. Săptămâna trecută, a înregistrat aproape 10.000 de cazuri pe zi la nivel naţional şi zeci de decese. În total, peste 150.000 de cazuri de coronavirus şi peste 2.000 de decese au fost înregistrate de la începutul pandemiei, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News