Margrit a fost victima unei înșelătorii neplăcute. „Am fost naivă”, spune fostul profesor de școală primară, care preferă să rămână anonim, iar jurnaliștii i-au dat un nume fictiv. „Întotdeauna am crezut că nu mi se va întâmpla mie niciodată”.
Victima face o plimbare de după-amiază prin cartierul Breitenrain cu patrupedul ei. Lângă Breitenrainplatz este abordată de un cuplu tânăr care pretinde că este din Italia. La început cei doi sunt încântați de câine.
Curând, însă, vorbesc despre presupusa lor situație. Tatăl soției sale, care era însărcinată în trei luni, a murit la Genova, spune bărbatul. Trebuie să ajungă urgent la înmormântare, dar nu au suficienți bani pentru autocar spre Italia. Biletele ar costa 200 de franci fiecare. Cuplul a promis să ramburseze banii.
„Am fost puțin sceptică, dar suna cumva credibil”, spune Margrit.
Pensionara vine în ajutorul românilor și își ia economiile în numerar de 250 de franci de acasă. Nu are mai mult de atât, spune ea în timp ce predă banii. Cu toate acestea, bărbatul crede că nu este suficient - în principal din cauza nevoilor speciale ale soției sale însărcinate. „Puteți retrage numerar de la un bancomat”, sugerează el. Margrit a fost convinsă să facă acest lucru. Ea dă cuplului încă 200 de franci și numărul de telefon, după care au plecat spre gară.
Românii au cerut mai mulți bani pentru biletele de avion
O oră mai târziu, sună telefonul lui Margrit. Un număr necunoscut. Soțul cuplului este pe fir. Au pierdut autobuzul, acum trebuie să zboare la Genova, spune bărbatul. Au nevoie de mai mulți bani pentru biletele de avion. Margrit le dă încă 350 de franci. Pentru aceasta se reîntâlnesc la Breitenrainplatz.
„Am avut un sentiment ciudat”, spune acum pensionara. „Cei doi au fost drăguți, dar m-am simțit presată în același timp”.
Când banii sunt predați din nou, Margrit insistă asupra unei recunoașteri scrise a împrumutului. Bărbatul este în cele din urmă de acord și semnează hârtia cu numele și adresa. Apoi, el și soția lui pleacă.
Avort spontan inventat
Două zile mai târziu, Margrit K. a primit un alt apel de la bărbat. Soția lui s-a prăbușit la mormântul tatălui ei și, ca urmare, a pierdut copilul. Totodată cere 1.400 de euro pentru a obţine moştenirea tatălui decedat, în valoare de 25.000 de franci. Notarul solicită plata în avans. În două zile va ateriza la Belp și poate veni să încaseze banii.
„Mi s-a făcut milă de femeie, eu am pierdut odată un copil când eram tânără”, spune Margit. Cu toate acestea, ea a spus la telefon că nu poate să le dea românilor atât de mulți bani.
Dar cuplul nu renunță. Cei doi români au sunat-o pe femeie de aproximativ 60 de ori în ziua următoare. Margrit nu a mai răspuns. Ea devine din ce în ce mai sceptică. În certitudinea că a fost înșelată, ea verifică pe Aeroportul Belp despre un posibil zbor din Italia care nici măcar nu exista în ziua în care cuplul trebuia să aterizeze ca să încaseze presupusa moștenire.
„Se pare că am fost victima perfectă”
Rușinată, văduva le spune povestea celor patru copii ai săi mari. Fiul ei o sfătuiește să accepte o întâlnire și, în același timp, să informeze poliția. Exact asta face. Și, astfel, nu Margrit primește cuplul la punctul de întâlnire convenit din Breitenrain, ci poliția în civil.
După întâlnirea cu autoritățile, s-a descoperit faptul că cei doi nu sunt din Italia, ci din România. Restul poveștii a fost și inventat. Că cei doi formează un cuplu este aparent singurul lucru care este adevărat.
Privind retrospectiv, Margrit crede că cuplul trișor a fost extrem de inteligent din punct de vedere psihologic: lăudând câinele a fost ca un „spărgător de gheață”, evocând necontenit milă sau făcând apel la instinctele materne. Bărbatul a numit-o mereu „mama”, de exemplu.
„Se pare că am fost victima perfectă”, spune Margrit.
„Turiști tipici criminali”
Faptul că bandele frauduloase din Europa de Est fac în mod regulat ravagii în Berna este cunoscut poliției. Primăvara trecută, de exemplu, vânzătorii de trandafiri din Berna au atras atenția cu cerșetoria lor agresivă. Potrivit lui Alexander Ott, inspector de poliție și șef al Poliției pentru Străini a orașului Berna, este vorba în principal de clanuri familiale din România și Bulgaria.
Ott cunoaște cazul lui Margrit. El vorbește despre „turiști tipici criminali”. Și-ar încerca norocul doar pentru scurt timp la Berna și apoi s-ar muta în alt oraș. De regulă, potrivit lui Ott, escrocii se plimbă în imediata apropiere a ATM-urilor pentru a se putea adresa potențialelor lor victime de îndată ce retrag banii. Ott știe că cei cu povești dramatice obțin bani. Dar chiar și el spune: „N-am văzut niciodată escroci atât de nerăbdători și care să inventeaze povești cu o înmormântare și un avort spontan”.
Nu numai puterea sa mare de cumpărare face din Elveția o destinație populară pentru bandele de fraude din Europa de Est. „Se vorbește că legile din Elveția sunt foarte umane”, spune Ott. În speță, cuplul român a primit o amendă, conform ordinului de penalizare. În plus, poliția de imigrări a impus o interdicție de intrare în Elveția a româncei, în vârstă de 24 de ani, și a românului, în vârstă de 27 de ani, până în 2024.
„Mi-e incredibil de rușine că am căzut într-o așa înșelătorie”
Un avocat a sfătuit-o pe victimă să se abțină de la a intenta un proces civil costisitor, deoarece probabil oricum nu va vedea niciodată banii. „Mi-e incredibil de rușine că am căzut într-o așa înșelătorie”, spune ea. A vrut să-și spună povestea oricum întrucât consideră că și alții ar trebui avertizați.
Dar altceva o enervează chiar mai mult decât propria naivitate. Ea povestește despre o experiență la scurt timp după incident, când era în oraș. A vrut să-și lege șireturile deschise și a avut dificultăți în a face acest lucru. I-a venit în ajutor un bărbat tânăr, cu pielea închisă la culoare. „Primul meu gând a fost: vrea bani”, spune ea. Dar bărbatul prietenos i-a urat o zi frumoasă și a trecut mai departe. „M-am enervat că am gândit așa”, spune ea, puțin rușinată.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News