Primul Campionat Mondial de Raclette va avea loc în acest weekend în Valais. Cele mai bune produse vor fi alese din aproximativ 90 de tipuri de brânzeturi.
Juriul se va reuni sâmbătă într-o sală din centrul satului Morgins VS pentru a degusta diferitele brânzeturi, care sunt împărțite în trei categorii: Lapte crud de la alp, lapte crud de la stână și alte brânzeturi raclette, a declarat pentru agenția de presă Keystone-SDA Christophe Berra, președintele comitetului de organizare.
87 de producători, majoritatea din Valais, vor concura cu unul sau două tipuri de brânză. De asemenea, vor fi prezente brânzeturi din Fribourg, Vaud, Neuchâtel și din Elveția germană. Altele provin din Franța, Italia, Belgia, România, Canada și Marea Britanie.
Toți producătorii din Vallée d'Illiez au răspuns la apel, dar nu numai. A fost o mișcare îndrăzneață: să vină să îi provoace pe regii brânzei raclette în propriul lor fief. Pariul făcut de organizatorii primului campionat mondial dedicat celui mai valaisan dintre felurile de mâncare a dat deja roade: nu numai producători francezi, ci și italieni, belgieni, un canadian, un român și un englez au răspuns la apelul lor.
Medic din România, îndrăgostit de Raclette
În spatele candidatului canadian se află un valsilian exilat care face brânză raclette peste hotare. Românul, la rândul său, a căpătat un asemenea gust pentru brânza topită în perioada în care a fost medic în Valais, încât a decis să o producă acasă", spune Berra.
Organizatorii au sperat să abordeze și producători din Japonia, Brazilia și Argentina, dar dificultățile administrative au zădărnicit aceste planuri.
Într-o primă etapă, un juriu format din 50 de experți și consumatori va face o selecție de 20 de procente. Aceste produse selectate sunt apoi evaluate de opt jurați recunoscuți la nivel internațional. Culoarea, termenul de valabilitate, textura, rezistența, aromele - nimic nu este lăsat la voia întâmplării: "Degustarea este ca o degustare de vinuri", spune Berra.
În spatele scenei se vor afla o duzină de "ștergători de brânză". Acești voluntari au sarcina dificilă de a face raclete perfecte, mai ales la temperatura potrivită și fără a arde partea superioară. Rezultatele primei ediții a Cupei Mondiale Raclette vor fi anunțate duminică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News