Elveția. Doi morți și nouă răniți, după ce bucăți mari de gheață s-au desprins de pe muntele Grand Combin

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Doi alpiniști au murit vineri dimineață într-un accident la peste 3.000 de metri altitudine, a anunțat poliția din Valais. Alte două persoane sunt în stare gravă. Șapte elicoptere și aproximativ 40 de salvatori au fost implicați în operațiunea de salvare, după ce bucăți mari de gheață s-a desprins de pe muntele Grand Combin.

Doi alpiniști au murit vineri dimineață în urma unei căderi importante de seracuri - blocuri mari de gheață - pe Grand Combin (Valais). Alte nouă persoane au fost rănite, dintre care două grav.

Accidentul a avut loc la o altitudine de 3400 de metri, în timpul ascensiunii pe Grand Combin prin "Voie du Gardien", în comuna Val de Bagnes. Potrivit poliției cantonale din Valais, 17 alpiniști se aflau la fața locului. Alerta a fost dată vineri, în jurul orei locale 6.20.

Două persoane au murit la locul accidentului. Este vorba despre o femeie de 40 de ani care locuia în Franța și un bărbat de 65 de ani care locuia în Spania. Nouă alpiniști au fost transportați pe calea aerului la spitalul din Sion și la CHUV din Lausanne. Doi dintre ei au fost grav răniți. Alți alpiniști au fost evacuați cu elicopterul de la locul evenimentului, a precizat poliția cantonală.

Numeroși salvatori de la Air-Glaciers, Air-Zermatt și REGA au zburat cu șapte elicoptere spre Grand Combin, un vârf de 4.314 metri situat între văile Val de Bagnes și Entremont.

"Când izoterma de zero grade se află în jurul a 4000 de metri altitudine, este mai bine să fii mai atent sau să renunți la cursă în caz de îndoială. Regula de aur este să vă informați în prealabil despre traseul ales și despre fezabilitatea momentului de la paznici și ghizi montani", a mai subliniat poliția cantonală.

Parchetul a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele producerii acestui eveniment.

În urmă cu doar o săptămână, un incendiu a izbucnit în apropierea aeroportului din Geneva, în Elveția, în urma mai multor explozii într-o clădire adiacentă aeroportului.

Se pare că este vorba despre clădirea care este un nou centru de primire pentru solicitanții de azil, precum și viitoarea clădire a poliției internaționale.

Zborurile care sosesc sunt oprite sau deviate, în timp ce plecările sunt la latitudinea piloților. Acest lucru a fost raportat de Ignace Jeannerat, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

„Există o clădire - noul centru de primire pentru solicitanții de azil - care era în construcție și acum este în flăcări. Este în afara perimetrului aeroportului”, a spus el.

Cetățenii au raportat că au putut vedea și mirosi fum „acru” în Plainpalais, la câțiva kilometri distanță.

 

Aeroportul Geneva este al doilea cel mai aglomerat aeroport al țării. Zborurile au fost întrerupte. Toate aterizările au fost suspendate, iar decolările sunt lăsate la latitudinea piloților.

Incidentul are loc în timp ce delegații din întreaga lume se îndreaptă spre Geneva pentru Adunarea Mondială a Sănătății.

Imaginile de pe hărțile de zbor arată mai multe avioane grupate în apropiere de Geneva, în timp ce așteaptă actualizări.

Dr. Anita Sengupta a spus pe Twitter: „Am fost deviat către #Zurich la mijlocul zborului din cauza incendiului/exploziilor de pe aeroportul #Geneva. Ce zi lungă va fi aceasta”.

Potrivit AirLive, un zbor Iberia de la Madrid, Spania la Geneva, a fost forțat să devieze spre Lyon, în Franța.

Vezi mai multe AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel