Elveția: imigrația a crescut

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Anul trecut, peste 68.000 de persoane din Uniunea Europeană s-au mutat în Elveția, atrase de oportunitățile de angajare. În urmă cu 20 de ani, a intrat în vigoare acordului privind libera circulație a persoanelor între Uniunea Europeană și Elveția. De atunci, din 2002, cel mai mare număr de persoane care au beneficiat de acord a fost în anul 2023.

Creșterea imigrației din statele Uniunii Europene și din statele Asociației Europene de Liber Schimb AELS a fost semnificativă abia în 2008. Cel mai mare număr de imigranți îl constituie germanii cu 21%, urmați de cei din Franța cu 16% și de italieni cu 15%.

Populația Elveției aptă de muncă a crescut foarte ușor în ultimii 20 de ani, însă în ultimii doi s-a observat o scădere. În schimb, Elveția se bucură de o creștere a numărului de locuri de muncă cu mult peste media UE în ultimele două decenii. Libera circulației a persoanelor asigură necesarul cererii de muncă, mai ales pentru sectoarele forței de muncă cu înaltă calificare, sectoarelor ospitalității, construcțiilor și industriale.

În egală măsură, și în alte țări europene, cum ar fi Austria, Olanda, Belgia sau Norvegia, s-a observat o corelație între imigrație și creșterea ocupării forței de muncă. Oficiul Federal de Statistică din Elveția a anunțat că, în 2023, imigrația netă a crescut la aproape 100.000 de persoane, anunță swissinfo.ch. 

Mai mult, imigranții din zona Uniunii Europene și din statele Asociației Europene de Liber Schimb contribuie la sistemul de pensii de stat elvețian mai mult decât primesc în prestații.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel