Elveția "joacă" neutru și când vine vorba de migranți: ușurează transportul acestora spre Germania şi Franţa

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Autorităţile elveţiene continuă să înlesnească transportul unor grupuri de migranţi care intră în Elveţia dinspre Austria şi merg către oraşul elveţian Basel pentru a trece de acolo graniţa în Germania sau Franţa, scrie duminică ziarul elveţian NZZ, citat de agenţia DPA. 

''Permitem formal călătoriile mai departe'', a recunoscut un poliţist elveţian, citat de ziarul menţionat, în care o purtătoare de cuvânt a opoziţiei conservatoare germane, Andrea Lindholz, a criticat acest comportament al autorităţilor elveţiene.

''Dacă aceste relatări sunt adevărate, înseamnă că Elveţia urmează pur şi simplu o politică de facilitare a deplasării'' migranţilor, remarcă Andrea Lindholz, care mai spune că egoismul naţional este dăunător spaţiului Schengen de liberă circulaţie în Europa, din care face parte şi Elveţia, deşi nu este membră a UE.

Un reportaj al publicaţiei Rundschau a dezvăluit la începutul lunii octombrie că societatea naţională de căi ferate a Elveţiei, SBB, efectuează curse speciale pentru migranţii care intră în această ţară dinspre Austria, pe care îi preia din oraşul de frontieră Buchs şi îi transportă către Basel.

Potrivit lui Andrea Lindholz, în acest fel căile ferate elveţiene facilitează intrările ilegale în Germania. ''Elveţia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile ca membră a spaţiului Schengen şi să acţioneze împotriva migranţilor ilegali'', indică deputata germană, potrivit Agerpres.

Refugiaţii din Ucraina contribuie la o creştere record a populaţiei Germaniei

 

Refugiaţii care sosesc din Ucraina au contribuit la creşterea populaţiei Germaniei până la cel mai înalt nivel al său înregistrat vreodată, a anunţat Oficiul Federal de Statistică, potrivit căruia 84 de milioane de oameni locuiesc acum în cea mai populată ţară a Uniunii Europene (UE), informează marţi Reuters, citată de TVR.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume şi, potrivit unor estimări, cea mai îmbătrânită populaţie, însă sistemul său de sănătate, cererea de mână de lucru şi o politică relativ deschisă privind imigraţia au făcut din Germania o destinaţie atractivă pentru migranţi, încă înainte ca Uniunea Europeană (UE) să-şi deschidă porţile pentru ucrainenii care fug din ţara lor după declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie.

Într-un raport dat publicităţii marţi, Oficiul Federal de Statistică informează că populaţia Germaniei a crescut cu 1%, cu 843.000 de oameni, în prima jumătate a lui 2022. De-a lungul întregului an 2021, populaţia Germaniei a crescut cu numai 0,1%. În aceeaşi perioadă, Germania a înregistrat o imigraţie netă de 750.000 de oameni din Ucraina.

Creşteri la o scară comparabilă au fost înregistrate doar de trei ori după reunificarea Germaniei, în 1990, şi de fiecare dată ea a avut legătură cu un val de refugiaţi.

În 1992, refugiaţi ai războiului din fosta Iugoslavie au contribuit la creşterea populaţiei Germaniei cu 700.000. În 2015, Germania şi-a deschis frontierele pentru aproape un milion de refugiaţi ai războiului din Orientul Mijlociu.

Populaţia feminină a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decât populaţia sa de sex masculin, care a crescut cu 0,8%, reflectând astfel faptul că majoritar femeile şi copiii au fugit de războiul din Ucraina. Bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani le este interzic să părăsească Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel