Elveția. Locuitori evacuați din cauza unei stânci care este pe cale de a se prăbuși: „Cu toţii am crezut că vom avea mai mult timp”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Elveția. Locuitori evacuați din cauza unei stânci care este pe cale de a se prăbuși: „Cu toţii am crezut că vom avea mai mult timp”
Elveția. Locuitori evacuați din cauza unei stânci care este pe cale de a se prăbuși: „Cu toţii am crezut că vom avea mai mult timp”

Locuitorii satului Brienz din Elveţia au fost anunţaţi să-şi facă bagajele şi să plece imediat, întrucât o uriaşă alunecare de teren, antrenând mase uriaşe de rocă, este iminentă.

Două milioane de metri cubi de rocă de pe muntele la poalele căruia este situat satul Brienz urmează să se desprindă şi să se prăbuşească în vale în următoarele câteva zile, scrie BBC, citată de Știrile PRO TV. Ordinul de evacuare nu a fost, însă o surpriză totală pentru cei aproximativ 70 de locuitori rămaşi. Satul Brienz, din cantonul estic Graubünden, era considerat de ceva vreme ca fiind ameninţat de un risc geologic.

Satul însuşi este construit pe un teren care a început să alunece spre vale. Turla bisericii s-a înclinat, iar în pereţii caselor au început să apară fisuri.

În prezent, se lucrează pentru a încerca o stabilizare a terenului şi există semne că alunecarea ar putea încetini. Dar, în mod ameninţător, versantul muntelui de deasupra satului Brienz se descompune între timp.

Localnicii se obişnuiseră deja cu bolovani destul de mari care cădeau peste grădinile lor din vale, dar geologii au avertizat că mişcarea rocilor se accelerează. O parte a peretelui stâncos, supranumit „Insula”, aluneca până în 2023 cu o viteză de 32 m în fiecare an. Şi totuşi, nimeni nu s-a gândit că va trebui să plece atât de curând. Autorităţile avertiseră asupra unei posibile evacuări în cursul acestei veri, iar la sfârşitul acestei săptămâni era programată o întâlnire obişnuită de informare a locuitorilor. Dar, după ce ultimele evaluări de risc au arătat că o alunecare a stâncilor era iminentă, ordinul de a pleca a venit brusc marţi dimineaţa.

 

Nimeni, cu excepţia rezidenţilor, nu mai are voie să intre în Brienz

 

Nimeni, cu excepţia rezidenţilor, nu mai are voie să intre în Brienz, iar localnicii trebuie să fie plecaţi până cel târziu vineri.

„Îmi place aici, Brienz este un sat minunat, este liniştit”, a declarat o tânără pentru presa elveţiană. „S-a întâmplat atât de repede”, a spus o alta. „Cu toţii am crezut că vom avea mai mult timp, este un sentiment foarte ciudat”, mărturiseşte ea.

Celor mai mulţi dintre ei li s-a oferit cazare în satele vecine, cum ar fi staţiunea Lenzerheide, care dispune de o mulţime de locuri, deoarece sezonul de schi s-a încheiat, iar vara nu a început încă. Dar nu este o soluţie permanentă şi nici una uşoară.

„Sunt pregătită”, spune o doamnă în vârstă, stând în pragul uşii sale cu valiza. „Dar cred că voi aştepta până în ultimul moment”, adaugă ea.

 

Ghețarii elvețieni s-au topit până la jumătate din volum, într-un secol

 

Mulţi se întreabă acum de ce un sat ar trebui să aibă o astfel de soartă în Elveţia, unde reglementările privind construcţiile sunt stricte, iar evaluarea riscurilor este un proces continuu. Dar regiunile alpine ale Elveţiei sunt deosebit de sensibile la încălzirea globală. Pe măsură ce gheţarii se micşorează, iar permafrostul de la înălţimea munţilor începe să se dezgheţe, roca devine instabilă.

În 2006, bucăţi uriaşe de stâncă s-au desprins de pe celebrul Eiger din Elveţia, provocând închiderea traseelor de drumeţie şi determinând geologii să avertizeze că astfel de evenimente ar putea fi aşteptate mai des.

În 2017, o alunecare de teren masivă a lovit satul Bondo, tot din cantonul Graubünden, îngropând jumătate din sat şi provocând moartea a opt persoane.

Vara trecută, cele mai recente măsurători au arătat că gheţarii elveţieni au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor în ultimii 100 de ani.

Marţi seară, locuitorii din Brienz, unii dintre ei deja cu maşinile pregătite afară, s-au adunat pentru o ultimă actualizare din partea autorităţilor.

„Insula” - în ciuda numelui ei paşnic - se mişcă şi mai repede, iar geologii spun acum că cele două milioane de metri cubi de rocă ar trebui să cadă în următoarele şapte până la 24 de zile.

Nu se ştie încă exact cum anume va cădea toată acea masă de piatră. Ar putea să cadă treptat, poate evitând cea mai mare parte a satului, dar la fel de bine ar putea să se prăbuşească rapid, distrugând Brienz în întregime.

Localnicii speră şi aşteaptă să se întoarcă la casele lor. Problema este că nu ştiu dacă acestea vor mai fi în picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel