Emanuel Stoica, românul care a impresionat Italia. Imobilizat într-un scaun cu rotile, tânărul influencer face senzație pe TikTok

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Emanuel Cosmin Stoica este un român de 23 de ani care de la vârsta de opt luni suferă de AMS - atrofia muscular spinală -, o boală genetică care îl împiedică să meargă și să se deplaseze liber. Toate astea nu l-au împiedicat să devină un influencer cunoscut și apreciat în Italia, țara sa adoptivă.

Emanuel a făcut mereu față patologiei sale în mod natural, fără să o resimtă ca pe un impediment. 

De fapt, el este cunoscut pe rețelele de socializare drept "Regele celor 104", iar din 2021 încearcă să normalizeze handicapul cu un limbaj ironic, datorită căruia, în scurt timp, a reușit să se apropie de mii de tineri și să răstoarne orice stereotip despre handicap.

Povestea lui impresionantă a fost făcută publică recent de FanPage, în secțiunea video.

 

Locuiește în Torino, este un blogger de 23 de ani: suferă de atrofie musculară spinală. Pe Facebook sau TikTok își povestește aventurile zilnice de pe stradă.

Emanuel locuiește în Italia încă de la grădiniță și este diagnosticat cu una dintre acele boli al căror nume este înfricoșător doar la auzul lui. Toată lumea îi spune AMS, este vorba de atrofia musculară spinală de tip 2, care l-a obligat mereu să cunoască lumea într-un scaun cu rotile electric, dar care nu l-a oprit niciodată.

Emanuel Stoica, românul care a impresionat Italia

 

Poveste lui a început să devină cunoscută în urmă cu doi ani, când a povestit pentru prima dată unul dintre episoadele cu care se confruntă zilnic. Gesturi banale, precum parcarea trotinetelor electrice pe trotuare, îi îngreunează viața lui Emanuel: scutere parcate aiurea pe trotuarele deja înguste, chiar și în grupuri de câte trei, în apropierea trecerilor de pietoni. Un astfel de obstacol îl obligă să coboare de pe trotuar și să-și continue drumul pe benzile dedicate mașinilor sau bicicletelor, cu riscul de a fi călcat și cu aproape certitudinea de a fi luat în vizor de ceilalți participanți la trafic care se întreabă ce caută acolo.

De aceea a decis să îi trimită o scrisoare edililor orașului Torino prin care să semnaleze această problemă.

'Torino era unul dintre cele mai accesibile orașe din Italia pentru noi, persoanele cu dizabilități, dar cu problema scuterelor care obstrucționează trecerea, riscă să facă un pas înapoi', mărturisește Emanuel, care este unul dintre cei mai vizibili cetățeni dintre cei din rândul persoanelor cu dizabilități din Torino. Când era în școala primară, i-a scris o scrisoare primarului de atunci, Sergio Chiamparino, în care îi semnala că trotuarele din fața școlii sale nu aveau tobogan. Apoi a luptat pentru a evita tăierea voucherelor de taxi pentru persoanele cu dizabilități, iar acum profilul său de Facebook a devenit un jurnal online, cu videoclipuri și fotografii, care relatează vicisitudinile zilnice ale utilizatorilor de scaune cu rotile. Protagoniștii aproape tuturor ultimelor postări sunt chiar scuterele.

Imobilizat într-un scaun cu rotile, tânărul influencer face senzație pe TikTok

 

"Am încredere în instituții", mărturisește el, "și de fiecare dată când văd o problemă o raportez, pentru că numai atunci cineva se poate gândi să o rezolve. Trotinetele sunt un serviciu foarte bun, dar dacă nu ajungem la un acord cu administratorii pentru a reglementa parcarea, cred că municipalitatea ar trebui să se gândească la o sancțiune pentru cei care le abandonează acolo unde împiedică trecerea. Aceasta este singura modalitate de a descuraja acest comportament necivilizat. De-a lungul anilor, de exemplu, automobiliștii au învățat să nu mai parcheze pe trotuare. Acum este nevoie de o operațiune și în cazul scuterelor. Apropo, ei deranjează și mamele cu cărucioare".

"Dar acesta nu este singurul incident care a avut loc", oftează Emanuel. După ce a absolvit Institutul de Sommelier, s-a înscris la Facultatea de Drept. Și tot de aceea a vrut să ajungă la fondul problemei. "Am înțeles", explică el în continuare, "că unii operatori le cer utilizatorilor să trimită o fotografie a scuterului parcat direct din aplicație. Și mă întreb dacă cineva a sugerat vreodată să le parcheze mai bine. Eu aș propune să facem ca în cazul Enjoy: dacă nu vă parcați mașina în spațiile prevăzute, taxa de călătorie continuă".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel