GHGSat spune că gazul cu efect de seră a intrat în atmosferă cu o rată de aproape 90 de tone pe oră. Este genul de cantitate care, într-o alimentare domestică, ar alimenta sute de mii de case.
Dar, în acest caz, metanul (denumit și CH4) se pierdea direct în aer, conform unor declarații pentru BBC.
Potențialul de încălzire globală al metanului este de 30 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon pe o perioadă de 100 de ani
GHGSat, cu sediul la Montreal, operează o flotă de cinci sateliți pe orbită. Aceștia transportă senzorii de detectare a CH4 cu cea mai înaltă rezoluție din spațiu.
Activitatea companiei constă în identificarea surselor de CH4 produse de om și în colaborarea cu cei responsabili pentru a opri emisiile inutile. Cei mai mulți dintre clienții săi sunt din industria combustibililor fosili.
"Am contactat Raspadskaya în legătură cu emisiile lor, dar până acum nu am primit niciun răspuns", a declarat pentru BBC News Brody Wight, directorul GHGSat pentru depozite de deșeuri și mine.
Raspadskaya este un complex major cu aproximativ 350 km de tuneluri subterane. Acesta produce cărbune cocsificabil.
GHGSat spune că observațiile sale arată că emisiile de la instalație au avut o tendință de creștere în timp, cu alte evenimente mari de peste 50 de tone pe oră și 10 tone pe oră înregistrate la sfârșitul lunii ianuarie și, respectiv, în luna mai.
În mod normal, o scurgere îngrijorătoare la o instalație de petrol sau de gaze ar putea să se apropie de 1 tonă pe oră.
"Rata de 87.000 kg pe oră pe care am detectat-o pe 14 ianuarie este o cantitate uriașă; cea mai mare pe care am văzut-o până acum, fără excepție", a declarat dl Wight.
"Analogia ar fi emisiile provenite de la aproximativ cinci centrale electrice pe bază de cărbune, în termeni de echivalent CO2. Și asta doar din cauza metanului care provine din extragerea cărbunelui de la Raspadskaya. Aceasta nu include utilizarea efectivă a acestui cărbune, care ar produce în jur de 20-30% de emisii suplimentare".
Pentru context, cel mai mare eveniment de ultraemisii dintr-o singură sursă înregistrat vreodată în SUA a avut loc în octombrie 2015, când metanul a scăpat dintr-o instalație subterană de stocare a gazelor naturale din Aliso Canyon, în apropiere de Porter Ranch, Los Angeles.
Conform estimărilor, rata de eliberare a ajuns la 58 de tone pe oră
Minele de cărbune încearcă, de obicei, să își capteze metanul care trebuie eliminat din tunelurile subterane din motive de siguranță. Adesea, gazul este apoi folosit pentru a alimenta operațiunile miniere.
Există o atenție reînnoită asupra metanului. Emisiile de dioxid de carbon sunt în mare parte responsabile pentru provocarea schimbărilor climatice, dar și CH4 este un mare vinovat.
Moleculă cu moleculă, efectul său de încălzire este mai mare decât cel al CO2, dar, de asemenea, are o durată de viață scurtă în atmosferă, ceea ce înseamnă că, dacă sursele produse de om - de la combustibilii fosili, agricultură și deșeurile din depozitele de deșeuri - ar putea fi reduse, beneficiile s-ar vedea relativ repede.
Limitarea eliberărilor de la emițătorii ultra-emițători ar fi esențială în acest sens
Guvernele care au participat anul trecut la conferința internațională privind clima (COP26) au fost invitate să semneze un angajament global privind metanul, prin care se angajează să atingă obiectivul colectiv de a reduce emisiile globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030.
BBC a contactat, de asemenea, proprietarii minei Raspadskaya, care au promis un răspuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News