Emmanuel Macron cere Uniunii Europene să intervină în criza fermierilor francezi

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că dorește ca Uniunea Europeană să reglementeze importurile de pui și cereale din Ucraina și să permită flexibilitate în ceea ce privește unele dintre normele agricole ale blocului pentru a ajuta la calmarea furiei agricultorilor francezi, transmite Reuters.

Macron a vorbit despre acest lucru în timpul unei vizite de stat în Suedia, în timp ce fermierii au parcat tractoare pe autostrăzile din Franța și au dat foc la baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la aeroportul din Toulouse, a mai spus că nu dorește ca un proiect de acord comercial cu blocul de țări sud-americane Mercosur să fie semnat în forma actuală.

Protestele din Franța urmează unor acțiuni similare în alte țări europene, inclusiv în Germania și Polonia, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în care se estimează că extrema dreaptă, pentru care agricultorii reprezintă un electorat tot mai numeros, va câștiga teren.

În Franța, guvernul, care se teme de escaladarea protestelor și are în vedere alegerile europene, a renunțat deja la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu.

Guvernul francez, presiune pe oficialii UE

 

De asemenea, guvernul va face presiuni asupra colegilor săi din UE pentru a fi de acord cu relaxarea reglementărilor privind terenurile agricole în paragină.

"Am cerut lucruri foarte concrete pentru fermierii noștri", a declarat Macron, care va participa joi la un summit al liderilor UE la Bruxelles.

Macron a spus că Franța vrea "să aibă măsuri clare privind importurile din Ucraina, pentru că astăzi avem în volum și calitate lucruri care destabilizează piața europeană, fie că este vorba de pui sau de cereale".

Comisia Europeană a declarat mai devreme marți că a continuat să urmărească un acord comercial cu blocul de țări Mercosur, la o zi după ce biroul lui Macron a declarat că a înțeles că UE a pus capăt discuțiilor.

Macron a declarat că dorește "claritate cu privire la Mercosur", adăugând că nu dorește ca acordul, așa cum este redactat în prezent, să fie semnat, pentru ceea ce el a descris ca fiind o lipsă de garanții că produsele importate vor trebui să respecte reguli similare celor europene.

Fermierii din Franța, cel mai mare producător agricol din UE, spun că nu sunt plătiți suficient, că sunt sufocați de reglementări excesive privind protecția mediului și că se confruntă cu o concurență neloială din partea importurilor ieftine.

Flexibilitate pentru normele agricole comune ale UE

 

Macron a declarat că dorește mai multă flexibilitate în ceea ce privește unele dintre normele agricole comune ale UE, inclusiv în ceea ce privește terenurile în paragină.

Fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primi subvenții din partea UE - inclusiv cerința de a consacra 4% din terenurile agricole unor zone "neproductive", unde natura se poate reface. Acest lucru poate fi realizat prin lăsarea terenurilor în paragină.

Luni, doi oficiali UE au declarat pentru Reuters că, printre alte opțiuni, Comisia executivă a UE analizează posibilitatea de a modifica regula privind terenurile lăsate în paragină, așa cum a solicitat Franța, pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor.

De asemenea, fermierii așteaptă sprijin concret din partea guvernului.

"Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt", a declarat fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce o mulțime de fermieri s-au strâns în jurul unor mici focuri pe o autostradă din Jossigny, în apropiere de Paris, blocată de tractoare la primele ore ale dimineții.

"Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună", a spus Bongard, care a preluat afacerea de familie în iulie și căruia îi este greu să concureze cu producătorii străini care nu respectă aceleași reglementări.

O pancartă uriașă de la protest, "Să salvăm agricultura", a fost atașată de un vehicul.

În Longvilliers, tot în apropiere de Paris, ambele sensuri ale autostrăzii au fost blocate cu tractoare și baloți de fân, iar restul traficului a fost deviat pe o rampă de acces, în timp ce o coadă de mașini șerpuia în depărtare.

Prefectul regional a declarat că fermierii au blocat accesul principal la aeroportul din Toulouse, dar că oamenii au putut în continuare să aibă acces prin parcările din apropiere. Postul de televiziune BFM TV a declarat că stive de fân și anvelope au fost incendiate la un sens giratoriu din fața aeroportului.

Fermierii belgieni plănuiau să blocheze marți portul de containere Zeebrugge, pe măsură ce protestele franceze s-au extins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel