În documentul obținut de jurnaliștii de la Profit.ro scrie că, potrivit DEN, la vârf de sarcină, producția de energie a României în iarna care vine va fi, în scenariul moderat, de numai 7.940 MW, cu rezervă de 550 MW, față de 9.320 MW (cu rezervă de 920 MW) în sezonul rece trecut. În scenariul pesimist, producția în sezonul rece actual este estimată la 6.010 MW (rezervă de 550 MW), față de 8.170 MW (rezervă de 820 MW) în iarna trecută. ″În scenariul pesimist, la vârful de seară se înregistrează un deficit de producție de aproximativ 3.490 MW, 550 MW putând fi acoperiți prin mobilizarea integrală a rezervelor din sistem, iar diferența neacoperită fiind de 2.940 MW″, se arată în act. Înainte de iarna trecută, deficitul neacoperit era estimat la numai 1.010 MW.
Document secret. Energie raționalizată la iarnă, în România
În aceste condiții, nu este exclus să fie nevoie ca alte sisteme energetice naționale din Europa să intervină în sprijinul României, inclusiv prin punerea în funcțiune a unor centrale sau prin reducerea alimentării unor mari consumatori. Scenariul pesimist include și insuficiența gazelor naturale, luându-se în calcul funcționarea centralei Brazi a OMV Petrom la numai jumătate din capacitate (420 MW).
De altfel, în document se atrage atenția că insuficiența gazelor poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori care utilizează acest combustibil.
România nu ar avea suficiente gaze; Se cere încurajarea încălzirii cu lemne
DEN recomandă ″reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale la consumatorii industriali corespunzător cantităților de energie electrică contractate din piața de energie electrică, pentru reducerea deficitului de energie electrică la nivelul sistemului″, precum și ″pregătirea consumatorilor de energie electrică pentru aplicarea limitărilor de consum, în situația apariției unor situații previzibile de criză energetică″, potrivit documentului citat, care poate fi consultat pe site-ul Profit.ro.
DEN mai consideră necesară ″utilizarea lemnului în gospodării pentru încălzire, pentru reducerea consumului de energie electrică și gaze naturale, prin relaxarea temporară a restricțiilor actuale privind combustibilul lemnos″.
Jurnalistul Adi Mosoianu a afirmat, la Digi 24, că nu ar trebui să se teamă de acest scenariu consumatorii casnici, ci doar cei industriali.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News