Epidemia de rujeolă din România a ajuns în presa din Spania: cazurile se înmulțesc!

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Epidemia de rujeolă în România a ajuns în presa din Spania, cazurile se înmulțesc! Sursa foto: freepik.com
Epidemia de rujeolă în România a ajuns în presa din Spania, cazurile se înmulțesc! Sursa foto: freepik.com

Ministerul Sănătății din România a declarat epidemie de rujeolă în toată țara, după ce  au fost înregistrate 2.000 de cazuri, aproape 10% dintre acestea în ultima săptămână, scriu jurnaliștii din Spania. 

Acest lucru se datorează, în parte, faptului că nivelurile de vaccinare sunt mult sub cele recomandate la nivel internațional. La declararea epidemiei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că Guvernul dorește să lanseze o campanie de conștientizare a părinților și medicilor și să promoveze vaccinarea copiilor între 9 și 11 luni.

"Rujeola, o boală foarte contagioasă, care prezintă complicații grave, este persistentă în România, țara UE cu cele mai multe cazuri. Doar 78% dintre copiii români au primit prima doză de vaccin, procent care scade la 62% odată cu a doua, cu un trend descendent de ani de zile, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă niveluri de 95%", relatează 20minutos.es.

OMS avertizează cu privire la o creștere a cazurilor de malarie din 2019 și indică schimbările climatice ca o cauză. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică din România, între 2016 și 2017, rujeola a afectat zeci de mii de persoane și a provocat zeci de morți . De atunci, numărul cazurilor a crescut și a scăzut în 2019, 2020 și 2023.

"Rata scăzută de vaccinare se datorează propagandei anti-vaccin a asociațiilor religioase; la nivelurile ridicate de sărăcie și dezinformare; la percepția unui risc mai mic de boli contagioase; și neîncrederea în autorități", mai punctează jurnaliștii din Spania.

 

Rujeola, o problemă de sănătate publică care poate fi prevenită prin vaccinare

 

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolei (Measles virus). Această afecțiune afectează predominant copiii și poate avea complicații grave, de aceea vaccinarea este esențială pentru prevenirea rujeolei.

Rujeola debutează, de obicei, cu simptome asemănătoare gripei, precum febră ridicată, tuse, secreție nazală și ochi roșii. Un alt simptom caracteristic este erupția cutanată, care începe de obicei la nivelul feței și se răspândește apoi pe tot corpul. Aceasta poate dura câteva zile și este însoțită de o creștere a febrei. Rujeola poate avea un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a unei persoane și poate duce la complicații serioase, cum ar fi infecții ale urechilor, pneumonie sau encefalită.

Virusul rujeolei se răspândește prin picături de salivă eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Infecția poate apărea și prin contact direct cu secrețiile nazale sau cu salivă de la o persoană infectată. Rujeola este extrem de contagioasă și rata de infectare este înaltă, de aceea este importantă izolarea persoanelor infectate pentru a preveni răspândirea bolii.

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenire a rujeolei. Vaccinul împotriva rujeolei face parte din schema de vaccinare comună și este administrat de obicei în copilărie, pentru a oferi imunitate împotriva virusului. Un program de vaccinare extins și eficient contribuie la controlul și reducerea incidenței rujeolei.

Vaccinarea împotriva rujeolei a avut un impact semnificativ în reducerea numărului de cazuri de boală și a complicațiilor asociate. Organizațiile de sănătate la nivel global, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au implementat programe extinse de vaccinare pentru a reduce răspândirea rujeolei și pentru a preveni epidemii.

Cu toate că vaccinarea a avut succes în controlul rujeolei, există în continuare riscuri de epidemii în anumite regiuni sau comunități unde acoperirea vaccinală este scăzută. Monitorizarea și raportarea cazurilor de rujeolă sunt esențiale pentru a implementa măsuri preventive și pentru a controla eventualele focare de infecție. Eforturile pentru a asigura o acoperire vaccinală crescută și pentru a oferi informații corecte și convingătoare despre beneficiile vaccinării sunt esențiale în eforturile de control și eradicare a rujeolei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel