Erdogan joacă iar la două capete. Vrea să bage Turcia în BRICS, cu Rusia, Brazilia, China și India

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Recep Tayyp Erdogan, reales președintele Turciei (sursa foto: Instagram.com/rterdogan)
Recep Tayyp Erdogan, reales președintele Turciei (sursa foto: Instagram.com/rterdogan)

Președintele Turciei face o nouă mișcare cel puțin ciudată: a înaintat o cerere de aderare la BRICS, grup de țări din care fac parte Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud. 

Deși Turcia încearcă de mai mulți ani să adere la Uniunea Europeană, procesul este blocat, iar sub conducerea lui Erdogan, țara pare să se îndrepte spre o tendință de conservatorism religios, în ciuda faptului că, potrivit Constituției, Turcia este un stat laic, cu separarea religiei de puterea politică. Recent, Erdogan a criticat acțiunile Israelului față de Hamas, aducând argumente bazate mai mult pe solidaritatea religioasă decât pe alte considerente.

În aceste zile, Turcia a depus o cerere de aderare la blocul țărilor emergente BRICS, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al partidului aflat la guvernare, informează AFP.

"Președintele nostru a afirmat de mai multe ori că dorim să devenim membru BRICS. (...) Procesul este în desfășurare", a declarat Ömer Çelik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, cu orientare islamo-conservatoare) condus de președintele Recep Tayyip Erdogan.

"Dacă va exista o evoluție concretă privind aderarea noastră la BRICS, o decizie sau o evaluare din partea acestui bloc, vă vom informa", a spus Çelik în cadrul unei conferințe de presă.

"Președintele nostru a subliniat clar că Turcia dorește să participe la toate platformele internaționale importante, inclusiv BRICS", a adăugat el.

BRICS are patru noi membri. Argentina s-a retras în ultimul moment 

 

Inițial format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, blocul BRICS s-a extins anul acesta cu patru noi membri: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran. Deși Argentina fusese invitată să adere la summitul BRICS din august 2023, desfășurat în Africa de Sud, aceasta a renunțat ulterior la demers, din cauza opoziției noului președinte, ultra-liberalul Javier Milei.

În luna iunie, ministrul de externe al Turciei, Hakan Fidan, avertizase asupra riscului unui conflict mondial, după vizite în China și Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de țările BRICS în acest context.

Subliniind faptul că Rusia și China sunt deja principalii doi parteneri comerciali ai Turciei, ministrul declarase atunci că această apropiere nu reprezintă o schimbare a politicii externe a Turciei, țară membră NATO și care aspiră să adere la UE.

 

Erdogan a blocat Instagramul în Turcia pe motiv că nu permite afișarea de fotografii cu așa-ziși martiri palestinieni

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat "fascismul" rețelelor de socializare care, potrivit lui, nu pot "tolera nici măcar fotografiile martirilor palestinieni", transmite AFP.

În contextul blocării accesului la platforma Instagram, șeful statului turc a sugerat că decizia are motivații politice.

"Ne confruntăm cu un fascism digital care nu poate tolera nici măcar fotografiile martirilor palestinieni fără a le interzice imediat", a declarat el într-o întâlnire cu membri ai partidului său la Ankara.

Erdogan a acuzat platformele online că respectă "regulile în America și Europa, dar le neglijează în mod conștient atunci când este vorba despre a lupta contra delictelor de conținut în Turcia".

Turcia a blocat accesul la platforma Instagram, conform unei decizii anunțate de Autoritatea turcă pentru tehnologia informației și comunicații (BTK), fără explicații, după ce o oficialitate turcă a acuzat Instagram de blocarea postărilor cu mesaje de condoleanțe în urma asasinării la Teheran a lui Ismail Haniyeh, liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel