Erdogan schimbă strategia. Turcia a acumulat rezerve de 140 de miliarde de dolari în Banca Centrală

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Rezervele totale ale Băncii Centrale a Turciei au urcat la un nivel record de peste 140 de miliarde de dolari, în continuarea unui trend care a început odată cu adoptarea unor politici economice mai ortodoxe, după alegerile din luna mai, susţin cinci bancheri intervievaţi de Reuters.

Majorarea rezervelor valutare, combinată cu majorarea dobânzii de politică monetară cu 3.150 puncte de bază începând din luna iunie, a marcat o schimbare radicală de direcţie după mai mulţi ani de politici neortodoxe, spre satisfacţia investitorilor străini.

Incluzând ultima majorare de 3,5-3,8 miliarde de dolari în săptămâna care s-a încheiat la 1 decembrie, rezervele totale ale Băncii Centrale a Turciei au crescut cu 41,5 miliarde de dolari începând din luna iunie, când preşedintele Tayyip Erdogan a desemnat-o pe Hafize Gaye Erkan, fost bancher pe Wall Street, în postul de guvernator al Băncii Turciei. În paralel, autorităţile de la Ankara au încetat să mai utilizeze rezervele valutare pentru a susţine în mod direct cursul de schimb al lirei.

Banca Centrală a Turciei nu a dorit să facă comentarii cu privire la cifra anunţată de Reuters. Datele oficiale privind rezervele valutare ale Turciei vor fi publicate joi.

În vară, Turcia avea rezerve valutare negative 

 

La data de 2 iunie 2023, după ce Erdogan a câştigat un nou mandat în postul de preşedinte, rezervele valutare ale Băncii Centrale a Turciei se situau la minus 5,7 miliarde de dolari, cel mai redus nivel de la debutul publicării datelor în 2002.

Mai mulţi ani de reduceri de dobândă, inflaţie galopantă şi scăderea rezervelor valutare a declanşat o fugă a investitorilor străini de pe economia Turciei. Însă schimbarea recentă a direcţiei politicilor autorităţilor de la Ankara a reaprins şi interesul investitorilor.

Amundi, cel mai mare manager de active din Europa, a declarat pentru Reuters că a început să cumpere din nou lire turceşti, în timp ce oficiali de la Banca Centrală spun că au început să ajungă şi fonduri de la marii investitori instituţionali americani.

Cu toate acestea, străinii deţin mai puţin de 1% din obligaţiunile denominate în lire, în scădere de la 10% în 2019 şi 20% în 2015, potrivit datelor oficiale. Investitorii se tem că Erdogan ar putea să îi demită pe guvernatorul Băncii Centrale şi pe ministrul Finanţelor şi să revină, din nou, la politici neortodoxe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel