Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat marţi dorinţa de a deschide "o nouă eră" de colaborare cu Statele Unite într-o întâlnire cu omologul său american, Joe Biden. Această declaraţie vine în urma ridicării veto-ului Turciei asupra aderării Suediei la NATO, conform informaţiilor furnizate de agenţia EFE.
Erdogan a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă la începutul summitului NATO de la Vilnius, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Biden. În acelaşi timp, liderul turc i-a mulţumit lui Biden pentru felicitările primite în urma câştigării alegerilor prezidenţiale din luna mai.
"Domnule preşedinte, dragul meu prieten, în primul rând aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi felicitat după alegerile pentru postul meu actual. Vă mulţumesc pentru mesajele de felicitare pe care mi le-aţi trimis", a început Erdogan.
El a continuat afirmând că "acum este momentul" ca şefii de stat ai Turciei şi SUA să se întâlnească mai des şi a apreciat că această întrevedere a lor "este un prim pas înainte".
"Relaţiile noastre anterioare au fost mai puţin călduroase, dar acum începem o nouă eră", a adăugat Erdogan. Această nouă eră de colaborare între Turcia şi SUA va dura cel puţin cinci ani, adică până la finalul noului său mandat prezidenţial recent obţinut, a estimat el mai departe, exprimându-şi de asemenea dorinţa ca alianţa dintre ţările lor să continue odată cu realegerea lui Biden la scrutinul prezidenţial din 2024.
Biden, surprins de mesajul prietenos al lui Erdogan
Preşedintele american a fost vizibil surprins de ultimul comentariu şi a răspuns cu un zâmbet: "Mulţumesc! Doresc să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră în următorii cinci ani".
Această întrevedere a avut loc după ce Erdogan a ridicat veto-ul asupra aderării Suediei la NATO. Turcia a acuzat Suedia de lipsă de cooperare în extrădarea unor persoane pe care le consideră legate de organizaţii teroriste, în special în zona kurdă.
Decizia de a ridica veto-ul a fost anunţată în urma unei întrevederi între Erdogan şi premierul suedez Ulf Kristersson, mediată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Cu toate acestea, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a recunoscut marţi că Statele Unite au jucat, de asemenea, un rol important în această mediere, inclusiv făcând anumite concesii. Sullivan a afirmat că Washingtonul i-a transmis Ankarei că este dispus să faciliteze furnizarea de avioane F-16, de ultimă generaţie, către Turcia. Această livrare fusese blocată până în prezent de către Congresul SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News