Erdogan s-a opus cererilor de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO pe motiv că acestea susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
Vorbind în parlament, Erdogan a declarat, miercuri, că Turcia dorește să vadă o abordare „sinceră” din partea celor două țări nordice în ceea ce privește preocupările sale, adăugând că Ankara nu își va schimba punctul de vedere decât dacă va vedea măsuri concrete și obligatorii.
De asemenea, el a declarat că obiecția Turciei față de candidaturile de aderare ale orașelor Stockholm și Helsinki nu a fost „oportunism”, ci mai degrabă o chestiune de securitate națională, potrivit Mediafax.
Erdogan spune că nu a primit propuneri concrete ale Finlandei și Suediei privind preocuparea Turciei
Turcia observă o atitudine pozitivă în sensul anulării embargoului la exporturile de armament în cursul discuţiilor cu reprezentanţii Finlandei şi Suediei, a anunţat miercuri seară Preşedinţia de la Ankara, conform agenţiei Reuters.
"Am observat o atitudine pozitivă în sensul suspendării embargoului referitor la produsele industriei de apărare în cursul acestei întâlniri, aceasta este o evoluţie pozitivă", a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Turciei.
Suedia şi Finlanda au interzis exporturile de armament spre Turcia după incursiunea armatei turce împotriva grupurilor militante kurde din Siria.
Ibrahim Kalin a precizat că în cursul discuţiilor cu reprezentanţii Suediei şi Finlandei au fost evocate preocupările privind terorismul şi modalităţile de soluţionare.
Finlanda şi Suedia au trimis miercuri delegaţii la Ankara, pentru discuţii în cadrul eforturilor de a convinge Administraţia Recep Tayyip Erdogan să accepte admiterea celor două ţări în Alianţa Nord-Atlantică.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO. Erdogan a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând aceste ţări că găzduiesc "terorişti".
Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News