EXCLUSIV  Erich Mocanu, românul care a AJUTAT mii de compatrioți în Germania si Austria, alături de asociații din AEBS: A fost o mare LOVITURĂ

Narcis Popa |
Data publicării:

Erich Mocanu, un român plecat din România de 28 de ani s-a stabilit în Germania acolo unde luptă pentru drepturile românilor. Organizația pe care a fondat-o alături de soție și o profesoară germană, AEBS.org, oferă suport gratuit tuturor românilor care lucrează în Germania și Austria, alături de doi avocați activi, membri ai organizației. Probleme sunt nenumărate, iar una dintre cele mai mari victorii pe care a obținut-o, spune Erich, a ajutat peste 7000 de muncitori să obțină contracte plătite la nivelul Germaniei. 

Erich Mocanu spune că asociația a fost înființată inițial pentru ajutorarea copiilor din România, doar că între timp românii care muncesc în Germania și Austria se loveau de o mulțime de probleme și abuzuri în materie de dreptul muncii, din partea firmelor de acolo, astfel că în cadrul asociației a mai luat ființă un proiect.  El ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care explică cum funcționează asociația și care sunt cele mai mari probleme ale românilor care lucrează în străinatate. 

R: Cum a început totul? 

-Suntem singura organizație cu statut legal care putem oferi consultanță și informații românilor din Germania și Austria.  Am început acest proiect în 2014, când a fost un flux important de muncitori români pe zona Germania-Austria. Noi am ajutat foarte mult în campaniile din România și ni s-a cerut ajutorul și în Germania și Austria. Am zis că trebuie să-i ajutăm și pe ei. Am înființat atunci, împreună cu un avocat, care este și la noi, în ONG de foarte mulți ani proiectul "Ești informat, ești protejat".  În baza acestui proiect încercăm să oferim consultanță, informații și ajutor care să îi ajute să aibă o viață mai ușoară. 

-Acest proiect a fost început în Asociația AEBS pentru că nu avea rost să mai facem o altă asociație. Cei care donează sau care doresc să devină membri în organizație, pot ajuta astfel și copiii din România. Banii pot fi folosiți pentru activități de ajutorare în România. Donațiile sunt practic băgate în "aceeași oală" și banii sunt folosiți acolo unde este necesar. Noi facem un control înainte de a ajuta persoanele care sunt în dificultate. Căutăm să vedem în cazul persoanelor pe care vrem să le ajutăm de ce au ajuns să aibă probleme și să îi punem pe picioare pentru că aceasta este ideea, nu să le plătim noi utilitățile lună de lună. Trebuie să fie ajutați să se poată descurca singuri într-un timp cât mai scurt.

5000 de consultații pe legislația muncii, în doar patru ani 

R- Cine sunt donatorii, de unde aveți fonduri? 

-Donatorii sunt și germani și români. Cei care au diferite probleme și primesc consiliere din partea noastră, ne mai oferă uneori câte o donație, fiecare cât poate, pentru a ne mulțumi. Suntem cinci membri activi în asociație: eu, în special pe drepturile omului, pe ajutorarea românilor din Austria și Germania. Avem și doi avocați care ne oferă un suport foarte important mai ales pe partea juridică. Pentru cei care doresc să devină membri, trebuie să plătească o cotizație anuală de 40 de euro și atunci, în această cotizație care merge direct pentru ajutorarea copiilor din România, primesc din partea noastră o consultație juridică. În general, dacă te adresezi unui avocat pe o astfel de problemă de drept de muncă, te taxează cu până la 300 de euro doar pentru că s-a uitat pe dosarul tău. Noi, în colaborare cu avocații noștri, în baza cotizației și calității de membru oferim celor care au nevoie o astfel de asistență gratuită. De patru ani de când sunt în acest domeniu, am contabilizat aproximativ de 5000 de consultații pentru români, adunate în Germania și Austria. 

Lovitura care a ajutat 7000 de angajați români 

R- Care a fost cea mai mare victorie de până acum? 

-Problemele de care se lovesc românii în aceste două țări unde suntem prezenți pornesc de la numărul de ore muncite, salariul primit sau zilele de concediu pe care le primesc. Mai este și problema lucrătorilor români detașați în Germania, cărora, pe contractele de muncă  li se trece un salariu minim pe economie și după legea românească și în mod abuziv li se aplică legislația muncii din România. Ei ajung să fie păcăliți cu contractele din România. Sunt fel de fel de probleme cu concediile medicale plătite pe salariul minim pe economie din România. Pe Austria sunt foarte multe probleme cu îngrijitorii de bătrâni, fiind foarte mulți români care lucrează în acest domeniu. Legislația austriacă prevede că muncitorii trebuie să aibă un contract de muncă, numai că firmele de recrutare ajung să le facă un PFA. 

-O mare lovitură a fost pentru firma dpd, celebra firmă de curierat. Ei au făcut contracte cu o mulțime de firme din toată Europa și ajungeau ca firmă să existe doar în birori, de livrare ocupându-se firme locale. Noi au reușit anul trecut în mai să-i convingem să oprească toate contractele cu firmele din străinătate pentru ca toți muncitorii, care erau pe firmele naționale să fie angajați pe contracte de Germania. Sunt peste 2000 de firme care au fost oprite în vara anului trecut. Numai ce știu eu ca români au fost vreo 7000 de angajați români. Numai eu din Passau, am plecat cu 300 de șoferi la demonstrație. A fost un blocaj total atunci. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel