Erupția supervulcanului Campi Flegrei din Italia, din ce în ce mai probabilă: jumătate de milion de oameni ar trebui evacuați

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Erupția supervulcanului în Italia, din ce în ce mai probabilă, jumătate de milion de oameni ar trebui evacuați
Erupția supervulcanului în Italia, din ce în ce mai probabilă, jumătate de milion de oameni ar trebui evacuați

Pericol de erupție vulcanică în Italia. Guvernul are în vedere creșterea nivelului de amenințare. În caz de urgență, jumătate de milion de oameni ar trebui evacuați.

Campi Flegrei se întinde pe o suprafață de 150 de metri pătrați. Cercetătorii de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) au descoperit că suprafața supervulcanului din Italia era deja predispusă la crăpare. „În opinia Comisiei pentru Riscuri Majore pentru Protecția Civilă, au existat indicii tot mai mari că magma este implicată și în cutremure, și ridicarea pământului”, a explicat Nello Musumeci, ministrul Protecției Civile din Italia.

Prin urmare, supervulcanul este acum sub non stop sub observație. Aproape 360.000 de oameni trăiesc în prezent în zona de risc. Dacă apare un focar, aproximativ o jumătate de milion de oameni vor trebui evacuați. Potrivit autorităților italiene, ar fi nevoie de trei zile pentru a aduce toată lumea în siguranță.

Zona este împărțită în zone de risc specifice prin investigații. Oamenii din zona roșie de risc în special ar trebui să fie pregătiți pentru o evaluare. Dacă o zonă este clasificată ca nivel de risc roșu, aceasta ar însemna că în câteva zile va avea loc o erupție. În prezent, există un nivel de avertizare galben pentru Câmpurile Flegrei. Ministrul italian al Protecției Civile analizează dacă nivelul de pericol ar trebui schimbat.

Dacă nivelul de pericol crește, și monitorizarea supervulcanului ar trebui crescută. În plus, populația este informată despre posibilele planuri și comportament de evacuare.

Încă nu este clar dacă și când va erupe supervulcanul. „Nu putem vedea ce se întâmplă în subteran. În schimb, trebuie să descifrăm indiciile pe care ni le oferă vulcanul, adică cutremurele și ridicările solului”, spune coautorul studiului Stefano Carlino.

 

Raportul despre erupția supervulcanului sperie turiștii

 

Primarul orășelului Bacoli critică apărarea civilă italiană, potrivit raportului dat publicității. Întrucât orășelul se află într-o zonă de risc, el se teme că rapoartele despre un posibil focar ar putea descuraja turiștii. 

Cutremurele mai mici au fost înregistrate în mod repetat în ultimele decenii. A fost și o ridicare în pământ. „Campi Flegrei ar putea intra într-o nouă rutină de ridicare și coborâre ușoară, așa cum se vede în vulcani similari din întreaga lume, sau pur și simplu să se odihnească. Încă nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla. Este important să fim pregătiți pentru toate evoluțiile”, a menționat un cercetător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel