Erupția din peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei a aruncat lava și fum mai mult de 100 de metri (330 de picioare) în aer după săptămâni de activitate seismică intensă.
„Erupția nu prezintă o amenințare la adresa vieții”, a transmis guvernul, într-un comunicat. „Nu există întreruperi ale zborurilor către și din Islanda și coridoarele de zbor internaționale rămân deschise”, mai transmite guvernul.
Autoritățile au evacuat luna trecută cei aproape 4.000 de locuitori ai satului de pescari Grindavík, la aproximativ 40 km (25 mile) sud-vest de capitala Reykjavík, permițându-li-le să revină intermitent pentru a-și verifica casele amenințate de cutremure.
Imagini live ale erupției au surprins lava galbenă, portocalie și roșie, în contrast puternic cu cerul.
Unii turiști au fost uimiți de spectacol. "Gazdă noastă noastră de la B&B ne-a trimis un mesaj că vulcanul a erupt", a spus un turist din Olanda. „Este o experiență unică în viață pentru noi, așa că nu vrem să o pierdem ... Este un pic departe de aici, dar tot se vede niște lavă care iese, pentru noi este uimitor.”
Erupția a deschis o fisură de 4 km (2,5 mile). Dar la cel mai sudic punct, crăpătura se afla încă la 3 km de Grindavík, a spus Oficiul Meteorologic al Islandei, iar puterea vulcanului este în scădere.
"Erupția are loc la nord de granița apelor pluviale, deci lava nu curge spre Grindavík", a declarat geologul Bjorn Oddson pentru postul public de televiziune RUV.
Poluarea cu gaze ar putea să mai apară în zona Reykjavik marți târziu sau miercuri dimineață, au spus oficialii.
Islanda, un punct fierbinte seismic
Situată între plăcile tectonice Eurasiatice și Nord-Americane, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic deoarece plăcile se mișcă în direcții opuse.
Erupția se află la aproximativ 30 km de Reykjavik. Aeroportul internațional Keflavik este ceva mai aproape, dar rămâne deschis. Baia Blue Lagoon, un spa geotermal popular cu turiștii, a fost în mare parte închis de când a fost detectată activitatea seismică.
"Ar putea continua luni de zile. S-ar putea opri și mai târziu azi sau mâine", a spus Halldor Geirson, profesor asociat la Institutul de Științe ale Pământului de la Universitatea Islandei.
Fluxurile de lavă au scăzut de la 200-250 de metri cubi pe secundă în primele două ore ale erupției la aproximativ un sfert din această valoare până marți dimineață.
Cea mai mare parte a lavei curge într-o zonă în care exista puțină infrastructură, a precizat Geirson. Acest lucru s-ar putea schimba.
"Există încă o amenințare pentru Grindavik, cu siguranță. Acum lava curge mai ales spre nord, dar depinde de topografie și de unde sunt deschiderile", a spus el.
Scenariu diferit față de anul 2010
În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în Europa, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri în Europa și nu numai, și forțând sute de islandezi să își evacueze locuințele.
Serviciul de prognoză meteo AccuWeather a declarat că această erupție a fost foarte diferită.
"Dacă în atmosferă va fi aruncată puțină sau deloc cenușă vulcanică, este posibil să nu existe niciun impact asupra aviației", a declarat meteorologul șef al AccuWeather, Jon Porter.
Impactul din 2010 asupra călătoriilor aeriene a fost cauzat în mare parte de interacțiunea magmei cu apa topită de la un ghețar, un scenariu diferit de ceea ce se întâmplă acum.
Matthew Watson, profesor de vulcani și climă la Universitatea Bristol din Marea Britanie, a declarat că "nu este imposibil să existe un anumit impact asupra călătoriilor aeriene", deși este puțin probabil. "Acest tip de erupție nu produce, în general, prea multă cenușă, ceea ce tinde să țină la sol avioanele".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News