Potrivit unei investigații realizate de BBC, unii dintre escroci se folosesc de Facebook pentru a-și oferi serviciile și spun că au ajutat mii de femei să rămână în Marea Britanie.
BBC Newsnight a trimis un cercetător sub acoperire care a pretins că este o femeie vietnameză însărcinată care se afla ilegal în Marea Britanie.
Escrocii de vize i-au spus că o pot pune în legătură cu mai mulți bărbați britanici care se vor da drept tatăl copilului ei și vor fi trecuți pe certificatul de naștere.
11.000 de lire sterline pentru "pachetul complet"
Cercetătoarei i s-a spus că pentru 11.000 de lire sterline va primi "pachetul complet" și i s-a prezentat un bărbat pe nume Andrew, care va primi 8.000 de lire sterline pentru a pretinde că este tatăl copilului.
Ancheta BBC a contactat alți escroci care au spus că vor plăti "10.000 de lire sterline pentru tată" și vor lua 300 de lire sterline pentru ei înșiși și au pretins că au oferit acest serviciu la mii de femei.
Practic, dacă tatăl este un cetățean britanic, atunci copilul primește cetățenia britanică, iar mama acestuia ar putea solicita o viză de familie și dreptul de a rămâne în Marea Britanie.
Dacă o persoană locuiește în Marea Britanie de cinci ani, poate solicita un permis de ședere pe perioadă nedeterminată, ceea ce înseamnă că poate fi rezident în Marea Britanie atât timp cât dorește și nu este nevoie să prelungească mereu viza.
Odată ce o persoană a avut permisul de ședere pe termen nelimitat timp de 12 luni, ea poate solicita cetățenia britanică dacă dorește, deși în acest caz trebuie să treacă anumite teste și costă bani.
Ministerul de Interne va lua "măsuri" pentru a detecta certificatele de naștere false
Ministerul de Interne a declarat pentru BBC că are "măsuri în vigoare" pentru a detecta fraudele și certificatele de naștere false, precizând că, uneori, solicită mai multe dovezi decât un simplu certificat de naștere.
Furnizarea deliberată de informații false pentru un certificat de naștere este o infracțiune penală în Marea Britanie și poate duce la condamnarea unei persoane la închisoare.
O investigație suplimentară a arătat că anul trecut au fost acordate 4.860 de vize de familie pentru "alte persoane aflate în întreținere", ceea ce include persoanele care solicită să rămână în Marea Britanie pentru că sunt părinții unor copii cu cetățenie britanică.
Ancheta Newsnight a găsit 'zeci de postări' pe Facebook de la conturi care spuneau că ar putea să se dea drept tați falși și altele de la femei care încercau să ia legătura cu unul dintre acești bărbați.
Compania mamă a Facebook, Meta, a declarat că folosirea site-ului lor de socializare pentru a comite fraude cu certificate de naștere nu este permisă și că va continua să elimine conținutul în care se întâmplă acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News