În general, medicii recomandă să nu mai mâncăm după ora 18:00, însă acest lucru depinde și de ora de culcare. Astfel adevărul este undeva la mijloc, așa că află care sunt avantajele și dezavantajele.
1. S-ar putea să ai arsuri la stomac
În mod normal, acidul produs la digerarea alimentelor pe care le consumi este conținut în stomac. Gravitația este de mare ajutor în acest caz, deoarece forțează fluxul de lichid în jos. Atunci când te întinzi în pat, însă, acidul se deplasează prin stomac și ar putea intra în contact cu părțile sensibile ale sistemului digestiv. De aceea, statul în pat cu stomacul plin poate duce la arsuri la stomac, o senzație dureroasă de arsură în piept sau în gât.
2. Calitatea somnului este afectată
Dacă ai mâncat o masă mare imediat înainte de a te culca seara târziu, procesul complet de digestie continuă în timp ce dormi. Motivul pentru un somn prost poate fi diferit pentru fiecare persoană. Ar putea fi faptul că mintea ta este mai activă în timpul etapei de metabolizare, cheltuind energie pentru a digera alimentele pe care le-ai mâncat înainte de culcare, ceea ce te face să dormi mai puțin profund. Un alt motiv ar putea fi faptul că stați treaz din cauza simptomelor de arsuri la stomac. Depinde, de asemenea, de tipul de alimente pe care le-ai consumat și de cantitatea pe care ai mâncat-o.
3. Visele vii sau coșmarurile devin mai frecvente
Îți amintești când te-ai răsucit în pat din cauza unor coșmaruri? Poate fi și din cauza alimentelor pe care s-a întâmplat să le mănânci noaptea. Așa cum a fost menționat mai devreme, metabolismul tău fiind declanșat de mâncarea pe care ai mâncat-o noaptea târziu face ca creierul tău să devină mai activ. Intri apoi într-un așa-numit somn cu mișcări oculare rapide (REM), care este momentul în care au loc cele mai multe vise. Așadar, dacă observați că aveți vise foarte vii sau poate chiar înfiorătoare noaptea, încercați să renunțați la a mai mânca atât de aproape de ora de culcare.
4. Te vei trezi cu nevoia de a face pipi mai des
Unii oameni experimentează o nevoie crescută de a urina noaptea, ceea ce este cunoscut sub numele de nocturie. Acest lucru poate fi legat de cantitatea de cofeină din alimentele pe care le-ai mâncat la sfârșitul zilei. Acest lucru înseamnă că alimentele pe care le mâncați ar putea fi diuretice sau, cu alte cuvinte, vă fac să vă vină mai des să faceți pipi. Aceasta poate fi, desigur, găsită în cafea. Dar nu mulți oameni știu că este prezentă și în alte alimente pe care le-am putea consuma înainte de culcare, cum ar fi ceaiul, deserturile coapte care conțin ciocolată și unele medicamente.
5. S-ar putea chiar să te îngrași
Atunci când mănânci târziu și nu trece suficient timp înainte de a merge la culcare, nu îi dai organismului suficient timp pentru a arde caloriile de la masa pe care ai mâncat-o. Așadar, chiar dacă s-ar putea să te simți foarte somnoroasă după o masă copioasă și să te prăbușești pe canapea pentru un mic pui de somn este tot ce îți dorești, această decizie poate fi rea pentru silueta ta. Este mai bine să încerci să nu mai mănânci înainte de culcare sau să rămâi treaz o perioadă de timp după ce ai luat cina, dacă nu vrei ca niște kilograme nedorite (și inutile) să se strecoare pe ascuns.
Bonus: Cât ar trebui să aștepți să dormi după ce ai mâncat
Pentru a preveni apariția unor probleme precum arsurile la stomac sau nopțile nedormite, este mai bine să separi mâncatul la ore târzii de mersul la culcare imediat după. Vrei ca tot ceea ce ai mâncat pe parcursul zilei să treacă din stomac în intestinul subțire înainte de a trage un pui de somn sau de a merge la culcare pentru noapte. Nutriționiștii spun că acest lucru se întâmplă în aproximativ 3 ore. Este doar o indicație, dar cu siguranță merită să o ții minte.
Ați experimentat vreodată aceste efecte ale somnului de după masă? Tu ce faci de obicei după ce mănânci? Îți place să te odihnești sau preferi să te implici într-o activitate fizică?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News