„Este un miracol!” Familia lui Iulian Gherguț, ostaticul răpit în Sahel, a văzut noi imagini cu românul: „Arăta atât de slab și trist”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Este un miracol!” Familia lui Iulian Gherguț, ostaticul răpit în Sahel, a văzut noi imagini cu românul: „Arăta atât de slab și trist”
„Este un miracol!” Familia lui Iulian Gherguț, ostaticul răpit în Sahel, a văzut noi imagini cu românul: „Arăta atât de slab și trist”

Au trecut opt ani de când Iulian Gherguț a fost răpit în zona Sahelului african. Românul este cel mai vechi ostatic occidental cunoscut din Sahel. În urma poveștii publicate în La Croix L'Hebdo pe 16 martie, familia lui Iulian spune că a fost primită de autorități care le-a arătat un videoclip din decembrie 2021 în care îl arată în viață pe român.

„Este un miracol”, spune emoționată Elvira Gherguț. La patru zile de la publicarea pe 16 martie a poveștii în La Croix L'Hebdo despre fratele său Iulian, ținut captiv în Sahel timp de opt ani, are loc un eveniment neașteptat: doi ostatici occidentali sunt eliberați. Primul, jurnalistul francez Olivier Dubois, care a fost răpit pe 8 aprilie 2021 în Mali. El este însoțit de Jeffery Woodke, un american răpit pe 21 aprilie 2016 în Niger. Acesta din urmă este cel care, într-o conferință de presă filmată la sfârșitul lunii martie, îl menționează pe Iulian, răpit pe 4 aprilie 2015 în Burkina Faso de gruparea jihadistă Al-Mourabitoune în așa-numita zonă cu trei frontiere, învecinată cu Mali și Niger.

Răpirea lui Iulian este atunci primul act terorist pe teritoriul Burkinabe. Acesta marchează începutul unui ciclu lung de violență care duce la prăbușirea țării. La acea vreme, Iulian avea 39 de ani și lucra ca agent de pază într-o mină de mangan. El este apoi dus în Mali. „Singurul alt ostatic pe care l-am văzut a fost românul Iulian Gherguț”, spune Jeffery Woodke. A fost la începutul captivității mele, dar nu aveam voie să vorbesc cu el. Nu am alte informații despre el. Americanul vrea acum să facă tot posibilul pentru a ajuta la eliberarea celorlalți ostatici, inclusiv a șapte occidentali.

2. -imagine fara descriere- (este-un-miracol-familia-lui-iulian-ghergut--ostaticul-rapit-in-sahel--a-vazut-noi-imagini-cu-romanul-arata-atat-de-slab-si-trist-2.jpg)

Românul Iulian Gherguț, ținut OSTATIC de o grupare teroristă afiliată al-Qaida

 

Autoritățile „au rămas surde la apelurile mele”


După atâția ani, Elvira Gherguț, încă în căutarea dovezilor că fratele ei este în viață, își pierduse toată încrederea în autoritățile române, care „au rămas surde la apelurile mele”. „De opt ani am doar numărul de telefon al angajatei de la Ministerul Afacerilor Externe care o contactează în fiecare lună pe Mihaela Gherguț, soția lui Iulian, pentru a o liniști și a-i spune că soțul ei este în viață, nimic mai mult”.

Plină de noi speranțe, Elvira devine mai ofensivă. „Am cerut ca noi, familia, să fim primiți la minister, am amenințat, dacă nu vor mai face nimic, să mergem acolo cu forța, sunt gata de toate”, spune ea din Italia, unde locuiește de 27 de ani. Povestea din La Croix L'Hebdoa, potrivit ei, a dat roade. „S-a citit că nu s-au comportat în cel mai bun mod cu familia. După eliberarea ostaticilor, ei au trebuit să acționeze”, a spus ea.

Al Qaida anunță că NU mai transmite videouri cu Iulian Gherguţ, ostaticul român

 

„Nu l-am recunoscut, arată atât de slab și trist”

 

Familia este primită de autoritățile române la începutul lunii aprilie. Elvira Gherguț călătorește din Roma în România și toată lumea ia la cunoştinţă atunci de ultimul videoclip al lui Iulian, care datează din decembrie 2021. „Nu l-am recunoscut, arată atât de slab și trist. Nu înțeleg de ce a durat atât de mult să ne arate aceste imagini”, relatează Elvira, dezamăgită, dar uşurată. „Cazul fratelui meu nu este uitat, dar am înțeles și că negocierile sunt grele, că România nu are forță diplomatică în regiunea Sahel”.

La scurt timp după această întâlnire, Elvira primește un apel de la Jeffery Woodke. Fostul ostatic american a căutat-o ​​activ și i-a găsit numărul de telefon printr-un reporter de la Radio Vatican care a intervievat-o în 2021. Jeffery Woodke îi spune despre hotărârea lui de a-i ajuta, dar și despre necesitatea ca guvernul român să devină mai activ implicat în găsirea lui Iulian. „Ultimele săptămâni ne-au dat speranță”, spune Elvira, care așteaptă acum ca autoritățile române să urmeze acest impuls.

 

Iulian Gherguț, luat ostatic la 4 aprilie 2015

 

3. -imagine fara descriere- (este-un-miracol-familia-lui-iulian-ghergut--ostaticul-rapit-in-sahel--a-vazut-noi-imagini-cu-romanul-arata-atat-de-slab-si-trist-3.jpg)

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută în continuare celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. El a mai spus că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa Al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel