Mai exact Nicolicea spune că aceștia au intrat, de fapt în grevă, fapt interzis de lege și care se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă.
"Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce privește prevederile potrivit cărora suspendarea activității unităților de parchet reprezintă infracțiune și se pedepsește ca atare, astfel:
-potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, "prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate". Având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o terioadă de limp limitată, suspendarea colectivă și voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei;
-articolul 202 specifică foarte clar că procurorii și judecătorii nu pot declara grevă;
-la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă", se arată într-un comunicat de presă al lui Nicolicea.
Declarația lui Nicolicea vine după ce, în ultimele zile, mai multe instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea, în semn de protest pentru modificările aduse la Legile Justiției prin OUG 7/2019.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News