Euractiv: România se îndepărtează de intrarea în Schengen

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Abia a așteptat Comisia Europeană  încheierea summitului de la Sibiu pentru a trimite o scrisoare de avertizare autorităților române pe 10 mai. Un fapt confirmat de purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, pe 13 mai, relatează Euractiv. 

Acesta a declarat că scrisoarea a fost trimisă președintelui român, prim-ministrului și președinților celor două camere ale parlamentului. Scrisoarea abordează principalele îngrijorări ale Bruxellesului, adică independența sistemului judiciar și eficacitatea luptei împotriva corupției, inclusiv protecția intereselor financiare ale UE.

El a sublniat în special recentele amendamente aduse Codului penal al țării, care riscă să creeze de facto o impunitate pentru oficialii de rang înalt.
Aceste proiecte de lege sunt ultimele dintr-o serie de schimbări juridice și de personal aduse de social-democrați de la venirea lor la putere în 2017. Ele sunt considerate amenințări la independența justiției și au produs îngrijorări în cadrul UE, al departamentului de stat american și pentru miile de magistrați români.

Una din modificările adoptate pe 24 aprilie reduce termenul de prescripție pentru unele delicte, ceea ce ar pune automat capăt unui număr de dosare în curs. Alte modificări cuprind pedepse mai puțin grele pentru unele delicate și depenalizarea neglijenței în serviciu.

Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt aduse sau dacă sunt luate alte măsuri negative, ca promulgarea amendamentelor la Codul Penal, "Comisia va declanșa fără întârziere cadrul statului de drept și va suspenda mecanismul de cooperare și verificare", a afirmat Margaritis Schinas.

România a sperat că MCV va fi suspendat, dar într-un alt context, nu înlocuindu-l cu ceva mult mai dur și punitiv, ca procedura articolului 7.
Euractiv l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al executivului dacă apelul lansat statelor membre de președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, de a deschide aderarea României la spațiul fără frontiere Schengen este în continuare valabil după acest eveniment sever.

La care Margaritis Schinas a răspuns că dacă problemele identificate în scrisoarea lui Frans Timmermans nu sunt tratate corect, poziția lui Jean-Claude Juncker, foarte coerentă până acum, ar fi amenințată.

Bulgaria, România și Croația sunt candidate să se alăture spațiului Schengen. În septembre 2018, Manfred Weber, Spitzenkandidat al Partidului Popular European la alegerile europene, chemase Bulgaria și Croația să se alăture spațiului, dar nu menționase România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel