El a spus că în al doilea semestru al anului trecut piața a înregistrat un echilibru, o stabilitate, și ca urmare a unor evoluții precum temperarea creșterii inflației.
În schimb din 2019 au apărut noi măsuri de politică fiscală care au dus la schimbări pe piața monetară - valutară. „Sunt legate, se caută un ehcilibru, e un context de incertitudine", a spus Dan Suciu. Întrebat de jurnaliștii Digi24 dacă e vina Guvernului, el a spus „Nu vreau să comentez, am spus deja că noile măsuri fiscale au impact". El a adăugat că în prezent este greu de anticipat dacă moneda europeană va continua să se întârească față de leu.
Citește și ULTIMĂ ORĂ. EURO, nivel RECORD. Cel mai MARE CURS din istorie
Leul a continuat să scadă și joi, valoarea acestuia coborând cu 0,09% față de euro. Miercuri euro s-a apreciat față de leu cu mai mult, respectiv 0,11%.
Moneda europeană s-a situat la închiderea ședinței BNR la 4,6764 lei, în condițiile în care miercuri a încheiat ziua cu 4,6722 lei. Leul s-a întârit față de dolar recăpătând joi 0,56% din valoarea monedei americane. BNR a cotat dolarul SUA la 4.0573 lei. Cotația față de euro este cea mai proastă cotație a leului din istorie.
Recordul negativ va aduce un val de scumpiri pentru toate produsele aduse din Uniunea europeană, dar şi pentru ratele şi chiriile plătite în euro. Inflația va crește, importurile devenind mai scumpe, însă vor fi încurajate exporturile.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News