Euroins dă România în judecată și cere despăgubiri de 500 de milioane de euro

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Eurohold şi EIG au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro la o instanţă internaţională din SUA. 

Cele două companii au informat deja oficial Guvernul României despre intenţia lor de a introduce un dosar de arbitraj internaţional, în octombrie 2023.

"Ca urmare a interpelării preşedintelui României de către europarlamentari, miercuri, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în legătură cu revocarea licenţei de operare a Euroins România, precum şi în reacţie la răspunsurile şi comentariile domnului Klaus Iohannis pe acest subiect, conducerea Eurohold Bulgaria AD şi Euroins Insurance Group AD (EIG) afirmă următoarele: declaraţiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanţa română a dat dreptate deciziei autorităţii române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile şi dăunătoare", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit reprezentanţilor Eurohold, este foarte neobişnuit ca un preşedinte al unei ţări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieţei şi o companie privată, în loc să se abţină de la orice comentariu care ar putea influenţa justiţia.

"Ar fi putut să răspundă 'nu comentez', dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deşi procesul nici nu a început", se mai spune în comunicat.

ASF a scos Euroins de pe piață în 17 martie 2023



Reprezentanţii Eurohold susţin că "nicio instanţă din România nu s-a pronunţat încă asupra legalităţii deciziei autorităţii române de reglementare de a retrage licenţa Euroins România".

"Procesul în această speţă a început în urmă cu câteva zile şi încă nu au avut loc audierile pe fond. Până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestaţia Euroins Insurance Group (EIG) şi a filialei sale din România, prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei autorităţii de reglementare din România de retragere a licenţei Euroins România, care a declanşat ulterior procedura de insolvenţă a companiei", se arată în comunicat.

Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licenţa Euroins România la 17 martie 2023.

Conform Eurohold, la începutul lunii iunie 2023 şi în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România doar pentru că acesteia i-a fost revocată licenţa, refuzând să suspende dosarul de faliment până când Tribunalul Administrativ se va pronunţa dacă revocarea licenţei este legală.

"Dosarul în sine cu privire la legalitatea faptei autorităţii române de reglementare împotriva Euroins România a început în urmă cu câteva zile la Tribunalul Administrativ din Bucureşti şi este încă pe rol în primă instanţă, urmând să aibă loc audieri şi pledoarii pe fond", susţine documentul.

Presiune pe Iohannis în Parlamentul European. Doi eurodeputați l-au întrebat despre Euroins



Doi eurodeputaţi din Germania şi Irlanda au ridicat miercuri în Parlamentul European, în cadrul dezbaterii cu preşedintele român Klaus Iohannis, problema falimentului societăţii de asigurări Euroins şi a modului în care a acţionat în acest caz Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), solicitându-i şefului statului să fie de acord cu o evaluare independentă a Comisiei Europene asupra situaţiei.

"Industria de asigurări majore din România a fost agitată în ultimii ani. Douăsprezece companii care furnizau asigurări majore au fost scoase din afaceri în numai 12 ani. Douăsprezece firme de asigurări în 12 ani ar trebui să ridice preocupări serioase despre mediul de reglementare dintr-un stat membru", a spus eurodeputatul german Gunnar Beck, din grupul Identitate şi democraţie (ID), în cadrul dezbaterii din plenul PE la Strasbourg.

"În 2019, autoritatea de reglementare în domeniul asigurărilor, ASF, a cerut Euroins România să cumpere pe atunci falimentara City Insurance. După numai trei ani, ASF a suspendat licenţa Euroins în România, din câte se pare pentru motive discutabile. (...) Anul trecut, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ridicat întrebări pe lângă ministrul de Finanţe român despre acţiunile ASF şi a înaintat o propunere de rezoluţie (...)", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel