Euronews anunță sfârșitul lui Dăncilă

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

O afluenţă dublată la alegerile europene faţă de 2014; aderarea masivă şi la referendumul consultativ pe tema justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Tocmai când ajunge la final semestrul român de preşedinţie la Consiliul European, ţara a făcut din alegerile din 26 mai un mare exerciţiu de democraţie. O ocazie pentru a exprima, la urne, dezacordul care fusese arătat în stradă împotriva guvernului social-democrat condus de Viorica Dăncilă, învins la alegerile europene de Partidul Naţional Liberal cu 26,95%. Şi, un ulterior cutremur a fost provocat de arestarea pentru corupţie a preşedintelui partdilui, Liviu Dragnea, notează Euronews. 

"Suprinde faptul că în România atitudinea şi mesajele anti-europene au ajuns la liderii politici ai statului, dar au eşuat în intenţia lor, nereuşind să găsească sprijin din partea opiniei publice. Mesajul ieşit de la urne este clar: proiectul Uniunii Europene este exact ceea ce ne trebuie; calea cea bună pentru viitorul continentului", spune analistul politic Cristian Diaconescu.

Apelurile de a merge la vot, în săptămânile anterioare alegerilor, au avut succes şi aproape jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot au mers la urne.
"Majoritatea românilor se simt cu adevărat europeni. Avem o imigraţie puternică, potrivit unora sunt cinci milioane de români care lucrează în străinătate, aproape toţi în Europa Occidentală. Cred că majoritatea dintre ei se simt profund europeni şi acţionează ca atare. Problema sunt conducătoii noştri", spune Vlad Petreanu.
Încercările lui Dragnea de a elimina legile anti-corupţie în ţară şi de a perilita statul de drept au pus Partidul Social-Democrat în dezacord cu Partidul Socialist în Europa, care a blocat relaţiile cu aliatul român.


Prim-ministrul Dăncilă va încerca acum să restabilească relațiile cu familia socialistă europeană. "Voi merge la Bruxelles - anunța reporterilor - voi vorbi cu Frans Timmermans, cu liderii europeni, voi chema aliații noștri din Portugalia și Spania, pentru a recupera relația cu Partidul Socialist European".
Referendumul consultativ privind justiția, propus de președinte, care a avut loc în aceeași zi cu alegerile europene, a dat un mesaj suplimentar, fără echivoc cu privire la susținerea principiilor europene de respectare a statului de drept.

"Cel mai puternic motor al schimbării, aici, în România, sa- dovedit a fi votul - explică corespondentul Euronews Mari Jeanne Ion -. Alegerile europene s-au dovedit a fi la fel de eficiente ca o consultare națională pentru a colecta alegerile cetățenilor. Dar cine şi-ar fi imaginat vreodată că reînnoirea Parlamentului de la Bruxelles ar fi obligat guvernul de la București și partidul de guvernământ să se reformeze, pentru a nu-și pierde consensul? Rămâne de văzut cât va fi ascultată vocea cetățenilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel