Serviciul Copernicus Climate Change Service (C3S) al UE a declarat că 2022 a fost, de asemenea, al cincilea cel mai călduros an din lume, cu o mică diferență. Înregistrările C3S datează din 1950, dar alte seturi de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al cincilea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850.
Ultimii opt ani au fost cei mai fierbinți opt ani din lume înregistrați
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene își împărtășește concluziile privind clima globală pentru anul 2022 Temperatura medie globală anuală în 2022 a fost cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai mare decât cea din perioada de referință 1850-1900.
Planeta este în prezent cu 1,2 grade C mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, a precizat C3S. Temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.
"Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii lumii noastre", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.
Vara trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa
Vara trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Europa, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația. Valurile de căldură severe au provocat peste 20.000 de decese "în exces" în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.
Combinată cu o penurie de precipitații, căldura a declanșat o secetă generalizată pe care o analiză inițială a catalogat-o drept cea mai gravă din ultimii 500 de ani în Europa. Nivelurile scăzute ale apei au întârziat transportul maritim de-a lungul Rinului din Germania, în timp ce lipsa de precipitații a afectat producția de energie hidroelectrică și a redus randamentul culturilor de porumb și soia.
Vremea caldă și uscată a alimentat incendii intense în țări precum Spania și Slovenia, provocând mai multe emisii în UE și în Marea Britanie decât în oricare altă vară din ultimii 15 ani.
Marea Britanie a cunoscut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată, a anunțat miercuri serviciul său național de meteorologie.
Temperaturile globale se vor opri din creștere dacă țările își reduc emisiile la "zero net"
Acest lucru înseamnă că nu vor elibera în atmosferă mai multe gaze cu efect de seră decât elimină.UE cu 27 de țări, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte state s-au angajat să atingă acest obiectiv până în 2050, iar China și India își propun să îl atingă mai târziu.
În ciuda acestor angajamente pe termen lung, emisiile globale continuă să crească. Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au ajuns în medie la aproximativ 417 ppm în 2022 - cel mai ridicat nivel din ultimii peste 2 milioane de ani, potrivit C3S.
Alte părți ale lumii s-au confruntat cu un an de devastare climatică, deoarece încălzirea globală a continuat să afecteze cel mai mult populațiile sărace și vulnerabile ale lumii. Inundațiile din Pakistan au ucis cel puțin 1.700 de persoane, în timp ce seceta a decimat populațiile de animale din Somalia, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News