Odată cu deteriorarea rapidă a situaţiei din Afganistan (talibanii au intrat în capitala Kabul şi au preluat puterea), mii de oameni fug din calea agresorilor.
Apare, din nou, problema refugiaţilor: atât cei care sunt deja în Europa şi care aşteaptă recunoaşterea dreptului la azil, precum şi cei care ar putea fugi în Occident în următoarea perioadă.
În zona aeroportului din Kabul, mii de oameni se adună în căutarea unei căi de evacuare. La fel se întâmplă şi la graniţele cu Iranul şi Tadjikistanul. În ceea ce priveşte Europa, diplomaţiile sunt în prezent împărţite.
Austria dorește repatrierea migranților afgani
Austria, de exemplu, îşi menţine linia dură în ceea ce priveşte repatrierea migranţilor afgani şi a solicitanţilor de azil. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de interne austriac, Karl Nehammer.
„Cei care au nevoie de protecţie trebuie să o primească cât mai aproape de ţara lor de origine", a spus ministrul.
Austria a fost una dintre cele şase ţări ale UE care a insistat săptămâna trecută cu privire la dreptul lor de a expulza cu forţa solicitanţii afgani respinşi. Trei dintre aceste state membre - Danemarca, Germania şi Ţările de Jos - şi-au schimbat poziţia în acest sens, blocând returnările. Cotidianul austriac „Osterreich” a publicat un sondaj de opinie potrivit căruia până la 90% dintre cei intervievaţi susţin linia guvernului privind expulzările.
Pe partea opusă se află guvernul Albaniei, o ţară de mulţi ani în centrul mişcărilor migratoare şi care, cu doar 30 de ani în urmă, a asistat la o fugă în masă a locuitorilor săi către coastele italiene. Prim-ministrul Edi Rama a anunţat de la Tirana, care şi-a exprimat disponibilitatea de a primi câteva sute de refugiaţi din Afganistan "pentru că s-au alăturat NATO şi au ajutat soldaţii noştri în misiunea lor de menţinere a păcii şi acum riscă să fie masacraţi ca animalele de către talibani".
O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.
Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că "cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile".
Comunicatul mai menţionează că "poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News