Europa se scindează: Germania și Olanda vor ca toate țările să iasă SINGURE din criză, fără ajutor suplimentar din partea UE

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Planul de măsuri împotriva coronavirusului scindează Uniunea Europeană. Mai multe țări, în frunte cu Germania și Olanda cer ca fiecare țară europeană să înfrunte singură la nivel financiar cea mai mare parte a crizei generate de coronavirus. De cealaltă parte, țări precum Spania, Italia sau Franța susțin un plan comun de intervenție, cu măsuri suplimentare față de cele luate în trecut, relatează El Pais. 

Așteptatul summit european privind criza coronavirusului s-a încheiat cu o confruntare directă între țările europene pe tema unui plan Marshall de redresare economică. 

Premierul Spaniei a fost cel care a cerut imperativ o campanie financiară cu ajutor financiar din partea Uniunii Europene care să asiste statele cele mai afectate. Germania și Olanda s-au opus însă vehement. 

Printre țările care vor ca fiecare stat să se descurce cu mijloace financiare proprii se numără Germania, Olanda, Austria și Finlanda. Motivarea este dată de faptul că Uniunea Europeană a permis, prin vocea președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen depășirea țintelor de deficit bugetar, așadar fiecare țară este liberă să ia ce măsuri fiscale dorește pentru depășirea crizei coronavirusului.

Spania, Italia și Franța au dorit ca toate costurile pandemiei să fie împărțite la nivelul Uniunii Europene. Având în vedere gravele divergențe, o decizie comună nu a putut fi luată la mult așteptatul summit. 

Premierul Spaniei și Italiei au refuzat să sprijine o declarație comună pe motiv că nu prezintă măsuri concrete. Spania a pus presiune pentru indicarea clară a unor termene, iar Italia a dat un termen limită de 15 zile liderilor Uniunii Europene pentru a prezenta un set de măsuri concrete și realiste pentru a putea face față acestui "șoc fără precedent". 

"Coronabonduri", soluția dorită de Bruxelles. Italia, Spania și Franța spun că nu ar fi suficiente și cer măsuri suplimentare

 

"Dacă cineva se gândeşte la mecanisme de protecţie personalizate elaborate în trecut, atunci vă spun clar: nu vă deranjaţi, le puteţi ţine, Italia nu are nevoie de aşa ceva", le-a spus Giuseppe Conte celorlalţi lideri europeni, conform cotidianului La Repubblica. "Nu se gândeşte nimeni la mutualizarea datoriilor suverane. Fiecare stat răspunde pentru propriile datorii şi va continua să răspundă", a argumentat premierul Italiei.

Bruxellesul a propus emiterea de obligaţiuni speciale (supranumite "coronabonduri"), pentru ajutarea ţărilor UE afectate puternic din punct de vedere economic şi financiar de restricţiile impuse pentru încetinirea pandemiei de coronavirus. De asemenea, ar urma să fie utilizat Mecanismul European de Stabilitate, dar există disensiuni referitoare la modul utilizării acestor instrumente.

Italia şi Spania, susţinute şi de Franţa pledează pentru noi instrumente de asistenţă financiară, argumentând că actuala criză este diferită de cea provocată de datoriile suverane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel