Cele peste 40 de grade Celsius înregistrate în Italia în iunie au adus cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Cel mai rău este în nordul ţării. Râul Pad, cel mai mare din ţară, este la cel mai scăzut nivel de decenii, iar pe anumite porţiuni a secat complet. Zeci de ambarcaţiuni au rămas blocate de-a lungul râului.
Măsuri drastice în Italia pentru a economisi apă
În Padova, Perugia sau Reggio Emilia, apa potabilă trebuie folosită doar pentru alimentaţie sau salubritate. Ca să salveze fiecare strop, oamenii au fost sfătuiţi inclusiv să spele vasele cu apa care rămâne după fierberea pastelor. Sunt interzise şi spălarea maşinilor, udarea grădinilor sau a plantelor între orele 8 şi 21 în 125 de localităţi. Cei care nu se supun regulilor riscă amenzi de la 25 la 500 de euro. În agricultură e dezastru. "În acest moment, ar fi trebuit să aibă cel puţin un metru înălţime, dar acum floarea este mult mai mică", arată un localnic.
Nici în Roma temperaturile nu sunt suportabile. "Pentru mine, cea mai mare provocare aici a fost să mă obișnuiesc să port mască pe vreme caldă și, totuşi, sunt foarte mulți oameni care nu poartă măști, chiar dacă sunt obligatorii", spune Florian Thierfelter, turist. De luni, Guvernul va aproba măsuri de urgenţă împotriva secetei.
În Belgrad, Pristina şi Saraievo, de mai bine de patru zile, temperaturile de peste 35 de grade Celsius îi trimit pe oameni la medic. "Îi sfătuim să rămână în casă între orele 10 dimineața și 17 seara, să nu se expună la căldură extremă, dacă este posibil, și să se hidrateze cum trebuie", recomandă Amela Ramadani, medic.
Europa, sufocată de valul de caniculă
Cupola de foc care a traversat Europa în iunie a adus în multe ţări temperaturi şi cu 20 de grade peste normalul perioadei, informează Observator. De exemplu, Norvegia a înregistrat miercuri 32,5 grade la Banak, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la Cercul Arctic. Şi în Polonia, Slovenia, Croația și Spania au fost temperaturi istorice.
Temperaturi extreme în Italia. 22 de oraşe se află sub "cod roşu" de caniculă
Japonezii se confruntă şi ei cu unul dintre cele mai sufocante valuri de căldură din ultimul secol. Au fost peste 38 de grade, iar Guvernul a cerut tuturor să reducă consumul de energie. Angajaţii din Tokyo au fost sfătuiți să lucreze în întuneric. Până acum, 5.000 de oameni au fost spitalizaţi din cauza temperaturilor severe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News