EUROPARLAMENTARE. Prima întâlnire a Alianței 2020 din Marea Britanie

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Întâlnirea de la Londra cu candidații Alianței 2020 de sâmbătă, 16 martie, a fost prima de
acest gen din Marea Britanie, marcând începutul campaniei în Regatul Unit pentru alegerile
europarlamentare din mai 2019. 

Alături de Dragoș Pîslaru, la eveniment au luat parte candidații Nicu Ștefănuță, diplomat european, Iulian Lorincz, arhitect, iar ca invitat special, Florina Presadă, Membru al Biroului National USR si Senator de București. Evenimentul a putut fi urmărit si in direct pe pagina de Facebook PLUS UK.

 

 (w670)


Cei aproape 200 de participanți aflați la întâlnire, proveniți din toate domeniile, de la antreprenori la muncitori în construcții, au putut cunoaște candidații si platforma electorala a Alianței 2020 mai îndeaproape, având șansa de a intra în dialog, a pune întrebări, si de a le comunica direct candidaților așteptările pe care le au de la ei.

 

Întrebările și temele de discuție au variat de la mediul de afaceri românesc, atragerea de investiții străine, pana la situația studenților români din străinătate. Din ele a reieșit clar interesul romanilor din diaspora pentru situația politica din tara si preocuparea lor nu numai pentru cei rămași acasă, familie și prieteni, ci si pentru viitorul României ca stat democratic, european.


Dragoș Pîslaru, candidat din partea Alianței USR PLUS la alegerile europarlamentare si fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș, a declarat sâmbătă în cadrul întâlnirii de la Londra cu românii din Marea Britanie că în cadrul Alianței2020 există trei piloni fundamentali pe care se bazează viziunea USR PLUS:


“În primul rând este vorba despre un stat responsabil fata de cetățeni, reorientat către oameni. Un stat care respecta justiția si echilibrul puterilor in stat, și lucrează in slujba cetățenilor. Aici includem și debirocratizarea și utilizarea tehnologiei digitale in relația dintre instituțiile publice si cetățeni, deschiderea către aceștia. Pe scurt, noi asta ne dorim: normalizarea relației dintre stat și cetățean. Asta e primul lucru pe care ni-l propunem.

(w670)
Întrebat despre masurile concrete pe care Alianța le are in plan pentru a-i susține si a-i ajuta pe romanii din diaspora care vor sa se întoarcă acasă, Dragoș Pîslaru a mai spus ca pe lângă adoptarea de masuri noi, are de gând să păstreze inițiativele începute încă din timpul mandatului sau din 2016:


“Diaspora Start-Up, ce oferă co-finanțare europeana, nerambursabila, pentru cei care vor sa își deschidă propria afacere in Romania - o inițiativă pilotata care funcționează, si pe care speram sa o extindem. Pentru asta avem nevoie de fonduri europene, deci iată relevanta directa a alegerilor europarlamentare care urmează”, a subliniat Pîslaru.


“Mai mult, avem in vedere înființarea de centre de servicii comunitare integrate in toata tara, care sa se adreseze tuturor celor din comunitate. Vrem ca acestea sa poată fi accesate de toata lumea, nu numai de cei întorși din diaspora. Concret, aceste centre vor pune la dispoziția comunității echipe mixte de asistenți sociali, consilieri școlari, asistenți medicali, si consilieri de ocupare. Aceștia vor veni in întâmpinarea diverselor probleme sau preocupări cu care se vor confrunta mai ales cei întorși recent din străinătate, care nu se rezuma doar la găsirea unui loc de munca. Ele includ condiții de locuire adecvate, educație adecvată pentru copii, accesul la servicii medicale, si așa mai departe”, a adăugat Dragoș Pîslaru. 

 (w670)

La rândul sau, Iulian Lorincz, arhitect si reprezentat al diasporei prin prisma experienței personale, aceea de a fi trăit in Spania încă din adolescenta, a spus ca are mare încredere în puterea de mobilizare a diasporei:

“Sunt convins ca vom câștiga alegerile. Diaspora nu este luata in calcul in niciun sondaj electoral din Romania, deși puterea pe care o are în a influența soarta alegerilor este enormă, așa cum s-a văzut si la alegerile prezidențiale din 2014.”


Deoarece exercitarea dreptului la vot are o importanta vitala in ceea ce privește viitorul României Nicu Ștefănuță a declarat in discursul sau ca “Este nevoie de noi toți sa lucram pentru noi toți. Nu votați pentru a intra eu sau colegii mei in Parlamentul European. Votați pentru a intra voi cu oameni ale căror principii rezonează cu ale voastre si in care sa aveți încredere ca va vor reprezenta cu onoare interesele.

(w670)

 


Senatorul Florina Presadă, în calitate de invitat special a subliniat importanța dialogului dintre clasa politică și societatea civilă. “Ruptura dintre clasa politică și societatea civilă înseamnă că acea clasă politică trebuie să se schimbe și trebuie adusă la locul ei în societate, lângă societate. Nu ar trebui să existe această ruptură atât de mare.” Totodată, senatorul Florina Presadă a subliniat importanța dreptului la vot salutând eforturile Alianței 2020 UK de a suplimenta numărul de secții de vot de la 22 la 30.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel