"Ne găsim în situaţia incredibilă în care Parlamentul European recomandă aderarea, Comisia Europeană constată că toate criteriile sunt îndeplinite şi recomandă aderarea şi, mai mult, toate statele membre, cu o singură excepţie, sunt de acord cu aceasta, deci am putea spune că şi Consiliul este, în marea lui majoritate, de acord. Însă nu putem obţine acordul între cele trei instituţii", a subliniat Vlad Botoş într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.
Aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european de liberă circulaţie, se regăseşte pe ordinea de zi provizorie a reuniunii miniştrilor de Justiţie şi de Interne de la începutul lunii decembrie la Bruxelles, conform agendei publicate pe site-ul Consiliului.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este programat pentru 4 şi 5 decembrie, iar conform agendei provizorii vor avea loc un schimb de opinii cu privire la situaţia generală a spaţiului Schengen şi un posibil vot privind aderarea României şi a Bulgariei.
În urmă cu un an, tot la Consiliu JAI, Austria s-a opus aderării celor două ţări la Schengen, în timp ce în cazul Bulgariei opoziţia a venit şi din partea Olandei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News