Eutanasia asistată, ilegală în Italia. Judecătorii au respins referendumul. Salvini se teme că va fi eliminată și întrebarea cu legalizarea canabisului

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Italia se pregătește de referendum. Vor fi șapte puncte, însă întrebarea care abroga pedepsele celor care ar efectua eutanasia la cerere persoanele grav bolnave a fost declarată inadmisibilă.

În cazul în care se va organiza un referendum în lunile mai-iunie, așa cum Curtea Constituțională va decide abia astăzi, când se va pronunța asupra admisibilității celorlalte șapte întrebări de la referendum, italienii nu se vor pronunța și asupra renunțării la pedeapsa cu închisoarea pentru cei care ar face eutanasie la comandă.

Cei 15 judecători constituționali, pe parcursul a opt ore de audieri de ieri, s-au ocupat doar de abrogarea sinuciderii la cerere prin eutanasie. Astfel întrebarea a fost declarată inadmisibilă la referendum, deoarece nu protejează viața.

Motivele deciziei nu sunt încă disponibile, dar Biroul de comunicare al Curții a clarificat deja de ce s-a ajuns la această decizie: "Ca urmare a abrogării, chiar și parțiale, a normei privind uciderea consimțită a unei persoane, pe care întrebarea o vizează, nu ar fi păstrată protecția minimă constituțională necesară vieții umane în general și, în special, a persoanelor slabe și vulnerabile". O decizie inevitabilă, într-un fel, deja anunțată de mulți juriști. 

 

Care au fost reacțiile juriștilor

 

Pentru secretarul Partidului Democrat, Enrico Letta, decizia Consulta este aproape o oportunitate: „Respingerea trebuie acum să împingă Parlamentul să aprobe legea privind sinuciderea asistată, conform indicațiilor Curții”. În aceeași ordine de idei, Giuseppe Conte, liderul M5S, a vorbit despre un imperativ politic și moral de a oferi răspunsuri. Numărul mare de semnături strânse a impus acest lucru Parlamentului.

Matteo Salvini, pe de altă parte, și-a exprimat regretul: "Îmi pare rău că a fost respins un referendum, nu este niciodată o veste bună". Adevărata temere a liderului Ligii este că, dacă cele mai populare probleme, cum ar fi dezincriminarea canabisului (care are puține șanse să treacă), nu vor fi supuse atenției italienilor în primăvară, puțini vor merge la urne.

Acest lucru va împiedica, de asemenea, ca referendumul privind justiția să atingă cvorumul (număr minim de membri necesar pentru a se putea lua o hotărâre). 

 

Curtea va mai stabili ce se întâmplă cu pedepsele pentru cultivatorii de canabis


Astăzi, pe lângă cele șase întrebări privind justiția, Curtea se va pronunța asupra admisibilității referendumului privind dezincriminarea canabisului, promovat de mai multe asociații. 

Ei cer anularea pedepselor pentru cei care cultivă canabis și sancțiunea administrativă de suspendare a permisului de conducere. În prezent există pedepse între 2 și 6 ani și amenzi cuprinse între 26.000 și 260.000 de euro. Și în acest caz, pare puțin probabilă că va fi acceptat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel