Publicitate
Îmbrăcăminte 100% bumbac. Doar patru dușuri pe săptămână în mai puțin de cinci minute, cu săpun cu glicerină și o temperatură maximă de 29 °C. Fără piscine, mare, râuri sau lacuri. Nici stațiuni balneare. Apa, ca și ploaia, este „kriptonita” sa. Transpirația și plânsul sunt un adevărat martiriu. Este clar că a trăi așa este un coșmar, dar asta este viața Dianei, alergică la apă.
Există o alergie la apă, dar și persoanele alergice la aceasta, în ciuda faptului că aceasta reprezintă între 50 și 70% din corpul uman. Există mai puțin de 40 de cazuri înregistrate în întreaga lume, unde trăiesc peste 7,9 miliarde de oameni. Unul din acești 40 de oameni care au alergie la apă este Diana Petrovan. Românca s-a născut în Cluj-Napoca, are 19 ani și s-a mutat în provincia Huesca în urmă cu 15 ani. Este alergică la apă de patru ani.
„Am început să realizez că ceva nu este în regulă. De fiecare dată când făceam duș, aveam urme roșii, mâncărime extremă pe tot abdomenul, spate, gât și față. La început m-am gândit că ar putea fi vreo componentă a șamponului, deoarece am început să încerc unul diferit de cel pe care îl foloseam. Am decis să merg la medicul alergolog să aflu ce produs mi-a făcut alergie și s-a dovedit că ceea ce mi-a dat cu adevărat alergie a fost apa”, a povestit Diana.
SURSA FOTO: captură diariodeavisos.elespanol.com
Transpirația și lacrimile sunt, de asemenea, dușmanul acestor victime
Această afecțiune neobișnuită, numită științific urticarie acvagenă, apare la intrarea în contact cu apa, chiar dacă este doar pentru câteva secunde, ceea ce produce o mâncărime destul de enervantă.
Paula Cabrera, șefa unității de alergologie a Clinicii DKF, subliniază că aceasta se caracterizează „prin apariția de urticarie între 1 și 3 milimetri și printr-o mâncărime a pielii, indiferent de temperatura la care se află apa. Leziunile apar la 20 de minute după ce pielea intră în contact cu ea și durează de la 15 la 90 de minute. Ele afectează, mai ales, membrele superioare, deși de obicei cruță palmele și tălpile picioarelor”. Transpirația și lacrimile sunt, de asemenea, dușmanul acestor victime.
Spania. Trei români se ocupau de o adevărată „comoară”: Au fost reținuți de Poliția Națională
Cauzele acestei alergii nu sunt în totalitate clare
Cea mai urâtă experiență a Dianei îi amintește de ce trebuie să evite apa cu orice preț. „S-a întâmplat în vara lui 2019, când am decis să merg cu niște prieteni la un lac într-o zi foarte călduroasă. În acel moment nu știam de starea medicală pe care o aveam și am stat în apă aproximativ o oră. Când am ieșit, aveam mâncărime peste tot, mă înroșisem tare, fața mea devenise extrem de umflată și aveam probleme cu respirația”.
Cauzele acestei alergii nu sunt în totalitate clare, deși unii oameni de știință o atribuie unei substanțe de pe pielea celor afectați care se dizolvă la contactul cu apa. Această substanță se transferă în partea cea mai exterioară a pielii și creează o eliberare de histamină, care, la rândul său, provoacă dilatarea capilarelor, umflături și disconfort tipic acestui tip de urticarie. Această moleculă este cea din spatele multor procese legate de alergii.
Pentru a afla dacă un pacient este alergic la apă, se efectuează următorul test: se aplică o compresă înmuiată cu apă, „la o temperatură de 35 °C și se așează pe treimea superioară a spatelui timp de 30 de minute”, subliniază Cabrera. Dacă nu prezintă niciun simptom, pacientul poate respira ușor, deoarece este salvat de a fi unul dintre puținii oameni care duc o bătălie împotriva apei. Cu toate acestea, nu asta s-a întâmplat cu Diana.
„Când m-am dus să dau testul, prietenii mei știau deja că am mers la o analiză pentru a vedea ce este în neregulă cu mine. Când am aflat le-am spus: băieți, nu o să vă vină să credeți, dar sunt alergică la apă. Mi-au spus că îmi bat joc de ei, că acest lucru este imposibil, pentru că oamenii cred că atunci când ești alergic la apă nu bei niciodată apă sau nu faci duș. Da, este adevărat că mi se umflă buzele când beau apă, dar nu se întâmplă nimic. Îmi afectează doar pielea”, mai spune Diana.
SURSA FOTO: captură diariodeavisos.elespanol.com
Și din moment ce nu au crezut-o, singura opțiune pe care a găsit-o a fost să le arate diagnosticul care i-a confirmat starea. „Acolo, în cele din urmă, au încetat să mă judece. Dar mi s-a întâmplat cu mai mulți oameni care au crezut că sunt nebună și mi-au cerut un certificat medical care să demonstreze că nu mint. Din moment ce nu este obișnuit, oamenii nu cred, de fapt, mă tot întreabă: Dar chiar ești alergică la apă? Și le spun: Da... sunt... nu mint”.
Muncitor român, sechestrat în Spania de patroni: A reușit să fugă și să ajungă la polițiști
„Evit apa pe cât posibil”
„Evit apa pe cât posibil pentru că pielea mea arde foarte mult când ating apa, iar uneori chiar îmi umflă foarte mult fața și îmi este greu să respir. Când vine vorba de duș, trebuie să o fac cu apă caldă și dușuri foarte scurte, mai puțin de cinci minute. Dar de când am văzut că durează mult, am început să mă spăl separat, pentru că având părul lung am stat prea mult timp sub apă și era aproape insuportabil să trec prin asta la fiecare trei zile în care trebuia să mă spăl pe păr. Iarna încerc să fac duș din două în două zile, cu excepția cazului în care mă murdăresc foarte mult sau transpir excesiv. Dacă am o erupție cutanată, ceea ce fac de obicei este să șterg cu prosoape umede până când dispare.
Pot să beau apă întrucât asta nu mă afectează. Ba mai mult, doctorul mi-a spus că trebuie să beau mai multă apă decât în mod normal! Încerc doar să nu-mi ating prea mult buzele și atât”, a mai povestit românca.
SURSA FOTO: captură diariodeavisos.elespanol.com
Diana subliniază că înainte putea să facă baie fără nicio problemă pentru că i s-a prescris loratadină, un antihistaminic pentru tratarea alergiilor și pentru a-i reduce durerea, „dar din moment ce ei nu-l mai prescriu, mă limitez foarte mult când vine vorba de a merge la piscina sau mare. Nu o pot face oricât de mult mi-aș dori din cauza reacției pe care aș putea să o am. A trebuit și eu să-mi schimb hainele. Acum port doar haine din bumbac și evit hainele sintetice”.
Fiind o boală atât de necunoscută, Diana încearcă să conștientizeze oamenii despre existența ei prin intermediul rețelelor de socializare. „Această alergie se poate întâmpla oricui, a mea este cronică și trebuie să trăiesc așa toată viața. De aceea vreau să povestesc experiența mea și cum este viața mea, pentru a se ști mai multe despre această afecțiune”, spune Diana.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News