"Nu mai recunosc cartierul meu“, spun localnicii. Nu este o problemă nouă, dar, de data aceasta, locuitorii din cartierul istoric au ajuns la capătul răbdării. Cauza exasperării lor este ceea ce ei numesc "românii". Un mic grup de persoane fără adăpos,t care și-au stabilit reședința în vecinătatea acestui grup de clădiri cantonate între ieșirea din portul comercial și Hyper Toga.
Este un semn că tensiunea este mare și niciunul dintre acești localnici, care sunt la capătul puterilor, nu este dispus să depună mărturie decât sub rezerva anonimatului. De fapt, majoritatea incidentelor raportate se referă la fapte care nu sunt foarte grave. Lipsă de elemente minime de civilizație, mizerii, ocupări repetate ale halei de bloc și, mai rar, comportamente agresive.
Franța, măturată de furtuni violente, inundații de proporții și tornade
"De ani de zile, în fața ușii mele de la intrare, persoane fără adăpost ocupă abuziv locuințele, cerșind", explică un locuitor al clădirii Lion de Toga. "În prezent, sunt trei dintre ei: doi bărbați și o femeie. Ei spun că sunt italieni, dar eu cunosc bine limba italiană și știu că nu este adevărat. Nu este vorba că sunt răi, dar prezența lor constantă are ceva intruziv, deranjant și chiar nesănătos", declară un locuitor sub protecția anonimatului pentru Corse Matin.
"Când ies în oraș, îmi ascund geanta"
Punctul central al furiei rezidenților: parcarea gratuită din spatele clădirilor lor. Se spune că persoanele fără adăpost au ocupat locul, făcându-l practic inutilizabil. "Dorm și își fac nevoile pe loc, aprind grătare sub copaci... nu se mai termină niciodată", se plânge un locuitor al clădirii Bracconi. "Unul dintre ei - o dubă albă - se află acolo de luni de zile. Ea servește drept hotel pentru mai mulți oameni fără adăpost care o tranzitează. Săptămâna trecută, acest vehicul a fost parțial incendiat. Este încă acolo, cu toate obiectele pe care le conținea aruncate pe jos".
Dar unele relatări merg mai departe. Pe lângă exasperare, ele relevă un sentiment de nesiguranță care a pus stăpânire pe anumiți locuitori. "Sunt acolo tot timpul, dimineața când mă duc la serviciu și seara când mă întorc acasă. Se holbează la mine și mi-e frică", spune o tânără. "Când ies din casă, îmi ascund geanta", mai spune ea.
„Sunt acolo tot timpul. Se holbează la mine și mi-e frică“
Potrivit locuitorilor din zonă, acest sentiment de nesiguranță nu se bazează doar pe percepții, ci și pe fapte. Nu este clar dacă este vorba de micul grup care cerșește în fața brutăriei locale sau de alte persoane.
"Într-o seară, anul trecut, am fost urmărit de un bărbat care semăna cu unul dintre membrii bandei", continuă locuitorul din Lion de Toga. "A doua zi, am urmărit camerele de supraveghere ale întreprinderilor vecine, unde se vede clar că cineva se ascunde în spatele șirului de mașini parcate în fața clădirii mele, grăbindu-se să treacă prin porți și așteptându-mă să intru. De atunci, am trăit cu frică. Nu îndrăznesc să ies din casă noaptea", mai spune acesta.
"Nu putem face mare lucru"
Unul dintre vecinii ei susține chiar că a fost victima unui episod de exhibiționism sexual în aceeași perioadă. "Anul trecut, de Ziua Mamei, îmi plimbam câinele cu o prietenă în parcarea din spatele blocului meu de locuințe, când un român s-a apropiat de noi și s-a dezbrăcat ostentativ", povestește ea. "L-am urmărit până când niște oameni în Hyper Toga l-au neutralizat și au chemat poliția. M-am dus la secția de poliție pentru a depune o plângere. Am stat acolo toată ziua. Bărbatul a fost reținut, dar două zile mai târziu era liber. Ofițerul de poliție care s-a ocupat de mine și pe care l-am contactat ulterior mi-a spus: Nu am putut face nimic" .
Inacțiunea autorităților publice sau incapacitatea lor de a rezolva problema nu este de vină pentru exasperarea locuitorilor din zonă. "Am sunat de mai multe ori la primărie și mi-au spus că cerșetoria nu este interzisă și că nu pot face nimic", explică un alt locuitor al clădirii Lion de Toga.
Poliția națională nu neagă faptul că există o problemă reală. Dar și în acest caz, ei spun că au o capacitate limitată de intervenție. "Am fost chemați în mai multe rânduri pentru incidente în care au fost implicați cetățeni români, în special furturi din hipermarketuri", recunoaște o sursă din cadrul poliției. "Problema este că nu putem face mare lucru. Cerșetoria nu este interzisă în Franța și, cum România face parte din Uniunea Europeană, cetățenii săi au dreptul de a veni și de a pleca liber. În ceea ce privește infracțiunile care sunt semnalate, poliția poate interveni și lua plângerile victimelor, dar nu este cea care decide ce măsuri să ia".
Locuitorii din Toga, disperați din cauza românilor: „vom spune public tot ce avem de spus“
În realitate, se pare că soluția - dacă există una durabilă - se află mai degrabă în mâinile asistenților sociali. "Printre cei de la Toga se află un cuplu pe care îl cunoaștem de mai mulți ani", explică Philippe Marcelli, responsabil al A Fratellanza, o asociație implicată în lupta împotriva precarității. "Sunt persoane fără adăpost care au dormit în mașina lor până când aceasta a ars. Au venit la noi și i-am cazat într-un adăpost de urgență. Potrivit responsabilului asociației, cazul acestor cetățeni români ilustrează cât de dificil este să te ocupi de anumite categorii de persoane care au sosit în Corsica cu un proiect de muncă și care, în ciuda lor, s-au instalat într-o formă de vagabondaj. Din partea autorităților publice și a asociațiilor, există o dorință puternică de a detecta și de a se ocupa de aceste persoane", asigură el. "Dar este încă dificil. În primul rând, pentru că este vorba adesea de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, care sunt mobile și care nu vin neapărat la noi. În al doilea rând, pentru că adesea poate dura mult timp pentru a le restabili drepturile și a le garanta o acoperire de securitate socială".
Un timp îndelungat pentru aceste persoane în situații precare, dar și pentru locuitorii din Toga. Unul dintre ei avertizează: "Dacă nu vedem nicio mișcare, vom organiza o reuniune de cartier și vom spune public tot ce avem de spus".
................................................................
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News