EXCLUSIV  EXCLUSIV. Ce i-a spus Klaus Iohannis lui Florin Bădiţă, la consultările de la Cotroceni

Andreea Cosma |
Data publicării:

"Corupţia Ucide" a ajuns şi la Cotroceni, invitaţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru a-şi exprima părerea privind referendumul pe tema justiţiei. Şeful statului le-a adresat mai întâi câteva cuvinte reprezentanţilor societăţii civile. Vezi, mai jos, interviul complet cu membrii "Corupţia Ucide".

Florin Bădiţă a fost reprezentantul grupului "Corupţia Ucide" la consultările cu preşedintele României.

"Domnul preşedinte ne-a spus din capul locului că este hotărât să dea drumul acel referendum. După o introducere de câteva minute, a ascultat opiniile tuturor. Au fost 24 de persoane, cred. Propunerea noastră era să fie întrebări cât mai simple, dar să fie măcar două sau trei întrebări", a spus Florin Bădiţă, prezent la prima rundă de consultări, la Cotroceni, pe tema referendumului.

Florin Bădiţă a mai relatat că preşedintele Klaus Iohannis a cerut sprijinul grupurilor chemate la consultări să informeze la rândul lor populaţia despre referendum, dar au fost şi grupuri contra ccestui demers.

"Domnul preşedinte, în principiu, ce ne spunea la fiecare şi ce aşteptări avea de la noi, el căuta nişte parteneri care să ducă mesajul referendumului mai departe şi să ajungă la cât mai multă lume, cerând sprijinul nostru, însemnând toate grupurile civice care au fost acolo, mai puţin cele care nu au fost de acord. Asta mi-a plăcut, că au fost şi persoane contra referendum, care au argumentat foarte bine", a mai dezvăluit Florin Bădiţă pentru ŞtiriDiaspora.

 

"Persoanele condamnate să nu mai ia decizii pentru societate"

 

Angi Şerban a declarat că membrii "Corupţia Ucide" au propus un referendum pe justiţie încă de anul trecut. Când s-a aflat de intenţia preşedintelui de a propune un referendum pe 26 mai, odată cu alegerile europalramentare, activiştii au început să pregătească nişte propuneri.

"Am lucrat câteva zile, ne-am sfătuit cu jurişti pentru că ne doream o întrebare simplă, dar tehnică, să poată fi pusă în aplicare. Dacă întrebarea e corectă, atunci ei nu pot lua nicio măsură în Parlament care să contravină deciziei luată prin referendum. Am reuşit să găsim trei întrebări, le-am trimis la Adminsitraţia Prezidenţială şi la câteva zile a venit vestea că o să urmeze consultările. Cred că la o săptămână şi ceva după ce am trimis întrebările preşedintelui, a venit şi invitaţia de a participa la consultări", a declarat Angi Şerban, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

Fondatorii "Corupţia Ucide" sunt de acord cu temele propuse de preşedintele Klaus Iohannis, care erau împotriva amnistiei şi graţierii privind faptele de corupţie şi schimbarea codurilor penale prin ordonanţe de urgenţă.

"Da, pentru că noi am cerut ca politica penală a statului să nu se mai facă prin ordonanţe de urgenţă, a fost una dintre întrebări, dar nu era suficientă. Într-un referendum pe justiţie nu poţi să rezolvi toate problemele printr-o singură întrebare şi de aceea am zis că ideal ar fi să fie măcar două.

Într-adevăr, una dintre ele este ca politica penală a statului să nu se mai facă prin ordonanţe de urgenţă. La noi se face uz de ordonanţe de urgenţă. Din punctul meu de vedere, nu se justifică mai niciodată urgenţa unei ordonanţe. Şi da, amnistia şi graţierea ar putea avea legătură cu #fărăpenali în funcţii publice şi am avut o propunere legată şi de asta, pentru a nu mai lăsa persoanele condamnate sau în curs de anchetă să participe la viaţa publică, să ia decizii", a mai precizat Angi Şerban.

 

"Lupul poate da o lege că e bine să mănânci oi şi să fii iertat"

 

Activistul Răzvan Diaconu a comentat şi decizia Curţii Constituţionale de ieri, prin care a dat undă verde iniţiativei "#fărăpenali în funcţii publice", pe care o interpretează ca o confirmare a faptului că demersul în sine este sănătos şi legal.

"Ideea cu #fărăpenali este foarte simplă. Dacă laşi un lup să păzească oile, este foarte probabil să dea o lege prin care să spună "consumul de oaie este benefic sănătăţii şi poate fi iertat". O anchetă nu înseamnă că eşti vinovat, dar când se întrunesc elemente care te pot identifica vinovat de ceva, moral ar fi să te retragi din funcţia de decizie şi să aştepţi o decizie a instanţei. Pentru că este un risc al societăţii. Mi se pare că este un lucru la care societatea ar trebui să fie mai atentă.

Aş vrea să lansez o provocare parlamentarilor. Sunt curios ce explicaţii vor da celor care i-au votat atunci când vor spune nu, propunerea asta nu trebuie să treacă de noi. Cum poţi să spui asta? Tu, om, care ai pus ştapmpila pe un politicxian, ce îui vei spune copilului tău când ăla va spune că nu este de acord ca oameni curaţi să conducă România?", a spus Răzvan Diaconu.

 

"Dacă lumea nu o să iasă la vot, nu văd bine România"

 

Emilia Holtea susţine că: "Oamenii ar trebui să conştientizeze valoarea votului şi al dreptului pe care îl au de a se duce să voteze, indiferent ce votează".

Întrebat dacă oamenii vor veni în număr mare la vot, Florin Bădiţă spune că ar trebui, fiind o şansă istorică pentru România.

"Sper că vor veni oamenii să voteze pentru că e o şansă istorică acum. Şi votul în sine, chiar dacă nu ar fi referendum, e important să ieşi la vot. Cu referendum, e un fel de combo. Dacă lumea nu o să iasă la vot, nu văd bine România", a conhis Florin Bădiţă.

Vezi interviul complet cu fondatorii "Corupţia Ucide", la interviurile ŞtiriDiaspora.ro:

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel