EXCLUSIV  INTERVIU EXCLUSIV. Povestea Andreei, ROMÂNCA ce ne face mândri în Belgia

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Andreea Roșca
Andreea Roșca

Mii de români ne fac mândri prin ceea ce sunt în Diaspora. Așa este și Andreea Roșca, o româncă din București, care este plecată de 10 ani în Belgia.

Andreea, în vârstă de 42 de ani, a stat de vorbă cu redacția stiridiaspora.ro și a povestit cum a reușit să deschidă lumea viitorului și să se integreze într-un sistem care este total diferit de România cu belgieni care „prin indiferența lor sau neutralitate își văd mai mult de propria lor persoana și interese”.

„Anul acesta se vor implini 10 ani de când am părăsit România cu destinația Belgia. Am plecat singură din România - bagajul și mașina. Fratele meu doar m-a condus. În țară am lăsat părinții, rudele și prietenii”, spune Andreea. 

Și-a luat inima în dinți și a plecat pentru a se realiza într-o țară care îi permitea să atingă nivelul la care ea dorea să ajungă. Nu s-a lăsat intimidată de nimeni și și-a urmat visul.

„Viața mea în Belgia atinge toate aspectele unei vieți cotidiene: educațional, profesional, personal, economic, cultural, administrativ, religios, politic etc. Din punct de vedere strict profesional, dupa un job perfect anul trecut și după un curs intensiv de limba engleză, am început un nou contract de muncă pentru funcția de asistent administrativ la o companie în plină dezvoltare profesională”, spune Andreea.

Și-a creat un grup pe Facebook, un anturaj cu români ambițioși și își clădește o carieră care îi permite să ajute oamenii. Informează corect, ajută românii din Belgia și nu numai și încearcă din răsputeri să fie conectată la lumea întreagă. Gândirea este deja modelată și nu va renunța niciodată la origine.  

 

Urmăriți interviul acordat pentru Stiridiaspora.ro. 

 

Știridiaspora.ro: Ce v-a determinat să părăsiți țara și să plecați în Belgia în urmă cu 10 ani?

Andreea Roșca: Când am părăsit România aveam o situație destul de bună. Dar ceea ce m-a determinat să plec a fost starea socio-politică și salariile mici.

Știridiaspora.ro: În Belgia în prezent cum vă consideră: belgiancă sau româncă?

Andreea Roșca: Depinde foarte mult de context - străină, europeancă, româncă. Uneori, din cauza accentului, românii sunt confundați cu italienii. Dar, în niciun caz belgiancă.

Știridiaspora.ro: Cine v-a ajutat să vă integrați în sistemul belgian?

Andreea Roșca: Sunt o persoană care, prin natura profesiei și a joburilor, a lucrat mult cu legile și căreia îi place să fie informată prin propriile mijloace. Foarte rar cer ajutorul. În plus, o bună integrare - școli și întâlniri cu instituțiile statului te fac să ai informația corectă și rapidă. Apoi, în ordine - partenerul de viață, rețelele de socializare (unde trebuie să știi să faci diferența și să iei doar informația corectă), rudele și amicii.

Știridiaspora.ro: Câte ore munciți zilnic la compania la care lucrați?

Andreea Roșca: Jobul meu din Belgia este la fel de normal ca un job din România.

Știridiaspora.ro: Ce alte pasiuni aveți în Belgia?

Andreea Roșca: Culturale (muzica, teatru, cinema, circ, muzee etc.), sportive, culinare și încerc prin călătorii să descopăr cât mai mult din Belgia și Europa.

Știridiaspora.ro: Cum vă simțiți când va întoarceți în România, în concedii? De câte ori pe an?

Andreea Roșca: Dacă acum casa mea este Belgia, relația cu România este emoțională. România este un câmp energetic deosebit, de descoperire și redescoperire, un loc de reîntalnire cu familia și prietenii de o viață. În România mă întorc de maximum două ori pe an.

Știridiaspora.ro: Cum sunt belgienii față de români?

Andreea Roșca: Pentru mine sunt două culturi diferite, dar și cu unele asemănări. Uneori numesc Belgia sora mai mică a României, chiar și din punct de vedere politic. Nu aș vrea să le atribui judecăți de valoare. Am întâlnit multe categorii de oameni și încerc să iau doar părțile pozitive. Să spunem că în mare, noi românii suntem mai atașați de familie și mai săritori, dar să nu uităm că suntem și capabili să ne facem rău și să ne criticăm fără să cunoaștem adevărul. Pe când belgienii prin indiferența lor sau neutralitate își văd mai mult de propria lor persoana și interese. Pe de altă parte au o nevoie acută să își povestească viața sau să fie ascultați. În altă ordine de idei, belgienilor nu le pasă de imaginea lor și ce spun ceilalți și au alte priorități. Românii au capacități mai mari de a se descurca și de a cunoaște mai multe meserii. Cred că în momentul de față un studiu aprofundat despre românii din străinătate ar fi foarte indicat; sunt sigură că vom avea multe surprize.

Știridiaspora.ro: Ce știu belgienii despre români? Cum suntem noi priviți?

Andreea Roșca: Sunt belgieni în cuplu cu un partener român și aceștia cunosc cât de cât adevărata noastră viață, valori, caracter etc. Alții ne știu din media și nu vor cunoște mai mult niciodată, dar se lasa influentați negativ. Alții ne știu din media și din viața de zi cu zi (pentru că sunt din ce în ce mai mulți români în Belgia) și încearcă să ne descopere. Alții ne vizitează țara și sunt plăcut surprinși. Iar alții sunt indiferenți. Unii își amintesc de Ceaușescu, alții au fost cu ajutoare în România, alții încearcă să ne cunoască din reportaje la TV care nu sunt puține. Am întâlnit câțiva belgieni care au vrut să știe valorile și viața noastră, de ce suntem aici, dacă ne place, intențiile noastre etc.

Știridiaspora.ro: Pentru că ați avut contact cu zeci de români plecați în străinatate, ce înseamnă astăzi cuvântul „Diaspora”?

Andreea Roșca: Diaspora are multe valențe - familii sau grupuri care trăiesc închis fără o bună integrare; socializarea în cadrul diverselor activități - târguri de joburi, activități culturale, reuniuni ale diverselor asociații etc.; români bine integrați; noi prietenii legate; povești de dragoste; socializarea pe rețelele de socializare; etc.

Știridiaspora.ro: Protestul din 10 august, asumat ca fiind al Diasporei, românii din străinătate au venit la ei în țara pentru a manifesta. Ce reprezintă acest lucru în termenii relației cu țara?

Andreea Roșca: O forma de manifestare a nemulțumirilor.

Știridiaspora.ro: Ce am putea să cerem românilor din Diaspora și nu o facem?

Andreea Roșca: Românii din Diaspora fac destul de multe sacrificii, investesc în România și trimit milioane de euro în țară. Nu știu dacă mai trebuie să le cerem ceva.

Știridiaspora.ro: Un nou protest al Diasporei este anunțat în data de 10 august anul acesta. Va arăta România altfel? Va fi speranța colectivă gestionată diferit?

Andreea Roșca: Nu cred că România va arăta altfel. Poate fi un început al unei schimbări, dar să nu uitam protestele românilor din țara. Speranța vine din încurajarea și oferirea unor oportunități a unor oameni pregătiți, cu ceva experiență și valori solide, dar și foarte competenți. Apoi votul final la alegeri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel